Casper Jones over de opleiding van notarissen

Delen:

1 juni Mr vd week Casper Jones
Casper Jones

Mr. van de week is Casper Jones (1976), als notaris corporate/M&A en managing partner verbonden aan VBC Notarissen in Amersfoort. Deze week werd hij benoemd tot voorzitter van Stichting Beroepsopleiding Notariaat (SBN).

Gefeliciteerd met deze benoeming. Heeft u op deze functie gesolliciteerd of hebben ze u gevraagd?
Er is een sollicitatieprocedure. Door corona waren dat twee beeldbel-gesprekken met bestuursleden van de KNB. Toen ik de vacature voorbij zag komen, voelde ik meteen “ja, dat wil ik”. Ruim vijftien jaar zit ik in dit prachtige vak, een mooi moment om mijn opgedane kennis en kunde breder in te zetten. Naast mij is Thijs Flokstra, notaris bij Freshfields, ook nieuw in het bestuur benoemd.

U had deze week al uw eerste bestuursvergadering. Hoe heeft u deze bijeenkomst geopend – met corona in het achterhoofd? Biertje en borrelnootje achteraf?
We zijn met best een grote groep. In totaal tien bestuursleden, vijf leden benoemd door de deelnemende universiteiten en vijf door de KNB. En dan nog twee geweldige opleidingsmanagers vanuit het CPO. Met video-bellen is het met zo’n groep nog best een uitdaging om een goeie vergadering te houden. Aan het eind van de vergadering ben ik formeel benoemd tot voorzitter.

 De SBN doceert beginnende kandidaat-notarissen in de klassieke notariële vakken als familierecht, onroerend goedrecht en rechtspersonenrecht. Welke nieuwe vakken moeten daar volgens u absoluut bij? Of wat hoeft niet meer terug te keren in het curriculum?
De komende periode staat voor mij vooral in het teken van zoveel mogelijk info uit alle invalshoeken verzamelen om een goed beeld te krijgen van waar we nu precies staan met de opleiding. Dit jaar wordt ook een grootse evaluatie gehouden onder diverse betrokkenen en dus een goed moment om de boel te herijken. Mijn indruk is overigens dat de opleiding er inhoudelijk goed voorstaat.

Het is een praktijkopleiding. Voor mij ligt in de praktijk de nadruk vooral op het brengen van ‘your whole self’ naar het werk en niet alleen ‘your best self’. Daar word je niet alleen een betere professional van maar ook een gelukkiger mens. Twee vliegen in één klap. Intrinsieke motivatie speelt daarin een hele belangrijke rol. Deze visie wil ik ook overbrengen naar de beroepsopleiding.

Welke ontwikkeling in het notariaat baart u de meeste zorgen? En welk antwoord heeft u daarop?
Een kans en een bedreiging zijn elkaars spiegelbeeld. Technologie is een enorme kans en daardoor ook een bedreiging voor het notariaat. Tegelijk zijn en blijven we mensen. Ik geloof in technologie die ondersteunend is aan de mens. En in wijsheid als tegenhanger voor technologie. Dus zelf vooral investeren in wijsheid en menszijn. En met goede partijen samenwerken op technologisch gebied.

Als u het voor het zeggen had…
Dan zou ik knokken voor een samenleving waarin liefde voor de (mede)mens en de natuur leidend zijn en dat verankeren in onze economische en veiligheidsmodellen. Een samenleving waarin we begrijpen dat genieten van ‘the simple things of life’ het hoogst haalbare is en daar tijdens ons leven ook echt naar handelen. Bedrijven worden in deze visie primair gezien als samenwerkingsverbanden die bijdragen en dienstbaar zijn aan de maatschappij en winsten worden vooral aangewend voor het verder volbrengen van de missie van die bedrijven. Bedrijven zijn er dus niet in de eerste plaats voor persoonlijk gewin.

Wat is niet over u bekend, wat wel interessant is?
Ik ben geboren in Iran en mijn ouders hadden bij geboorte nog geen naam voor me. In het ziekenhuis hadden ze nog nooit een blonde baby gezien. Nu ik ook op een vrijdag ben geboren, werd ik al gauw omgedoopt tot: Mohammed. Zo werd ik de eerste week van mijn leven genoemd.

Welk boek las u het laatst?
Homo Deus van Yuval Noah Harari. Hij beschrijft daarin hoe het humanisme, waarbij de menselijke geest als hoogste autoriteit wordt gezien, wordt vervangen door een wereld waarbij algoritmen en data beslissend zijn. Door gevaarlijke scenario’s te bespreken wil hij laten zien dat we in actie moeten komen voor het te laat is. Eigenlijk dezelfde discussie die binnen onze beroepsgroep speelt: gaan AI en robots het van ons overnemen? Dat is in de visie van Harari, en die deel ik, afhankelijk van de keuzes die we zelf als mensheid maken.

U zit in meerdere clubjes. Hoe te netwerken in tijden van corona?
Bij contact maken met anderen speelt kwaliteit een veel belangrijkere rol dan kwantiteit. Het voordeel van videobellen is dat je meer aandacht hebt voor elkaar. Ondersteunend werkt het prima, maar het vervangt live contact natuurlijk niet. Ik kijk er enorm naar uit om weer erop uit te mogen gaan!

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Het beklimmen van de Kilimanjaro met mijn vrouw en kids. En ook: een aantal weken me terug trekken in een boeddhistisch klooster.

Met welke beroemdheid zou u in quarantaine willen?
Ricardo Semler van Semco en Jos de Blok van Buurtzorg. Voor beide ondernemers heb ik een diepe bewondering voor hun visie op het organiseren van bedrijven, die zich kenmerkt door een mengeling van een hoge mate van zelforganisatie, een holistisch mensbeeld en eenvoud.

Benieuwd naar de studententijd van Casper Jones? Klik hier.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven