Celstraf voor ‘Coronahoester’

Delen:

Asaad C. hoestte vorige week in het gezicht van twee agenten waarbij hij riep: ‘Ik heb het coronavirus, en nu hebben jullie het lekker ook.’ Het kwam hem duur te staan. De politierechter in Den Haag veroordeelde hem tot tien weken celstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk.

Asaad C. werd die bewuste dag aangehouden door twee agenten omdat hij nogal slingerend over de weg zou hebben gereden. Hij was niet gediend van de manier waarop de agenten hem ‘hardhandig’ vasthielden waarop hij zei positief te zijn getest op het virus en dat de handschoenen van de agenten niet zouden helpen omdat hij al een aantal keer op hen had gehoest. ‘Er is geen rechter die mij hiervoor veroordeelt’, had hij ironisch genoeg nog gezegd.

Het incident liet de agenten niet koud. Ze vertelden nadien zich vies te hebben gevoeld en zich ook zorgen te maken over een eventuele besmetting en wat dit voor hun gezin zou betekenen.

De Officier van Justitie had in zijn requisitoir gesteld dat gezien het feit dat de hele wereld in de ban is van dit virus, het dodelijk is en dat we afhankelijk zijn van hulpverleners die niet zoals anderen thuis kunnen blijven of anderhalve meter afstand kunnen houden, het gedrag van verdachte laag en verwerpelijk was. De Officier van Justitie eiste een gevangenisstraf van vijf weken waarvan twee weken voorwaardelijk.

De rechter vond dat ‘te weinig’ en Asaad C. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien weken (waarvan twee weken voorwaardelijk). Daarnaast mag verdachte tien maanden niet meer autorijden en moet een schadevergoeding van 700 euro betalen (de agenten krijgen beiden 350 euro).

Pittige straf

Het is een pittige straf maar gezien de maatschappelijk impact van de coronacrisis waarschijnlijk het enige wat de rechter kan doen om de ernst ervan te benadrukken.

Overigens is in Italië – het zwaarst getroffen land van Europa – een nog strenger beleid van kracht. Als iemand daar met coronaverschijnselen weigert in zelfisolatie te gaan, kan hij een gevangenisstraf van tussen de zes maanden en drie jaar krijgen. En iemand die het coronavirus overdraagt aan een bejaarde of iemand anders die in de categorie ‘kwetsbaar’ valt (door comorbiditeit) kan een gevangenisstraf van éénentwintig jaar krijgen op grond van ‘bewuste moord’.

Hoe dan ook, de maatregelen die van kracht zijn gelden voor iedereen en grappen zijn in tijden van crises niet gepast en worden hard gestraft. En terecht. Laat dit de eerste en laatste rechtszaak zijn over zo’n ongepaste ‘grap’.

#BlijfGezond

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven