Coffeeshop-eigenaar van Laarhoven weer op Nederlandse bodem

Delen:

(foto: Pexels-Aphiwat chuangchoem)

De eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company is sinds een paar dagen weer in Nederland. Van Laarhoven zat in Thailand een gevangenisstraf uit van 103 jaar nadat het Nederlandse OM de Thaise politie had getipt over bepaalde verdenkingen voor witwassen. De uitlevering van Van Laarhoven uit Thailand brengt een einde aan de mensonterende omstandigheden van zijn gevangenisstraf.

Van Laarhoven is in 2014 in Thailand veroordeeld voor een gevangenisstraf van 103 jaar. De reden achter deze veroordeling? De Thaise autoriteiten kregen van het Nederlandse OM te horen dat Van Laarhoven zich mogelijk schuldig zou hebben gemaakt aan witwaspraktijken en belastingontduiking. Door deze tip hebben de Thaise autoriteiten besloten om een onderzoek naar Van Laarhoven in te stellen. Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat Van Laarhoven zijn geld verdiende met drugs die strafbaar zijn gesteld in Thailand. Dit was de belangrijkste reden voor Thailand om actie te ondernemen. Zij hebben sinds een paar jaar namelijk de strijd tegen drugscriminaliteit geïntensiveerd.

Het masker van onschuld van het OM

Door de mensonterende omstandigheden is Van Laarhoven ernstig ziek geworden in de gevangenis. Hij heeft destijds naast zijn verzoek tot uitlevering aan Nederland een smeekbrief gestuurd aan de minister van Justitie en Veiligheid. In deze brief omschrijft hij de hel van de Thaise gevangenissen: “Ik leef met dertien andere mannen in een cel van elf vierkante meter. We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.” Door deze omstandigheden is zijn gezondheid drastisch achteruit gegaan. Vorige week was het dan eindelijk zover, minister Grapperhaus maakte kenbaar dat Van Laarhoven eindelijk uitgeleverd zou worden naar Nederland.

Mijn inziens is het vrij opmerkelijk dat het OM op dit moment optreedt als een soort ‘beschermheilige’ van Van Laarhoven. Had het OM de Thaise autoriteiten destijds niet ingelicht over Van Laarhoven dan zou deze situatie nooit zijn ontstaan. Dit al helemaal gezien het feit dat Van Laarhoven naar Nederlands recht door het gedoogbeleid op een legale wijze zijn geld heeft verdiend. Het OM wist maar al te goed dat Thailand een van de strengste landen is als het aankomt op drugs. Deze kritiek werd ten tijde van zijn arrestatie alom gedeeld binnen de Tweede Kamer. Meerdere partijen hebben aangegeven dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie uiterst dubieus en onzorgvuldig heeft gehandeld. Op dit moment bevindt Van Laarhoven zich nog in de Penitentiaire Inrichting in Vught, in afwachting van zijn proces voor zijn resterende straf in Nederland. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, heeft besloten om een schadevergoedingsprocedure aanhangig te maken en de Staat aansprakelijk te stellen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven