‘Daadkrachtige verandermanagers nodig bij OM’

Het Openbaar Ministerie vindt het belangrijk een diverse en inclusieve organisatie te zijn en wil graag een afspiegeling zijn van de maatschappij, maar het kost tijd en aandacht dit voor elkaar te krijgen. Dat zegt het OM in een reactie op een interview in NRC met OM-parketsecretaris Love Bhalla, die pleit voor een meer diverse organisatie.

Delen:

In het interview in NRC uit Bhalla zijn bezorgdheid over het OM als “gesloten bolwerk”. “In de rechtszaal vervolgt het OM een verdachte namens de samenleving. Tegelijkertijd distantieert het OM zich van de maatschappij door donkere officieren van justitie te weren”, aldus Bhalla.

Gebrek aan daadkracht

Bhalla, die ook lid is van de ondernemingsraad van het OM, deelde een jaar geleden in een e-mailbericht zijn zorgen met Guus Schram, hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket, die hiervoor volgens hem begrip toonde. Ook sprak hij erover met OM-topman Gerrit van der Burg. Ook die vond volgens Bhalla dat er iets moest gebeuren, “maar dat het aan daadkracht ontbreekt”.

Volgens Bhalla, die behalve jurist ook econometrist en actuaris is, werkt er binnen de vier vestigingen van het Functioneel Parket maar één niet-blanke officier van justitie en hooguit één niet-blanke teammanager. Ook alle vertrouwenspersonen zijn volgens hem blank.

Voorbeeldfunctie

Van de werkgroep diversiteit en inclusie die na zijn gesprek met Schram is ingericht, verwacht Bhalla weinig, nu de OM-top volgens hem zelf niet het goede voorbeeld geeft. Binnen de organisatie ontbreekt het aan “daadkrachtige verandermanagers”, concludeert hij. Hij hoopt daarom dat zijn bezorgdheid doorklinkt in de politiek en dat ook de maatschappij haar kritische stem laat horen.

CBS-cijfers

Het OM wil geen informatie geven over het aantal medewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond en verwijst daarbij naar privacywetgeving die niet toestaat “gegevens over ras vast te leggen”, laat het OM in reactie op het interview in NRC weten. Wel geeft het OM CBS-cijfers over 2018, waaruit blijkt dat in dat jaar 2,8 procent van alle medewerkers binnen de gehele rechterlijke macht een niet-westerse migratieachtergrond had.

Volgende stap

De leiding van het OM laat weten Bhalla’s gedachtengoed en “zijn wens tot voortvarendheid” te steunen en het belangrijk te vinden een meer diverse en inclusieve organisatie te worden. “De parketbesturen, die dagelijks leidinggeven aan de medewerkers, bestaan inmiddels voor een aanzienlijk deel uit vrouwen. Een volgende stap is ook een andere diversiteit aan de top.”

Imago-onderzoek

Intussen is het OM bezig met een imago-onderzoek onder rechtenstudenten en afgestudeerde juristen met een niet-westerse migratieachtergrond om te bepalen hoe de organisatie als werkgever wordt gezien en waarom zij al dan niet voor het OM kiezen.

Externe leidinggevenden

Eerder liet het Openbaar Ministerie al weten op zoek te zijn naar leidinggevenden en bestuurders van buiten de organisatie om tijdelijk deel uit te maken van de parketleiding van een van de arrondissementsparketten. Door tijdelijk ervaren bestuurders en leidinggevenden voor de parketleiding te werven en op te leiden, hoopt het OM meer diversiteit en externe deskundigheid in huis te krijgen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven