Dag miljonairsdroom!

Delen:

beeld: Depositphotos

Het zal je maar gebeuren; Je krijgt de kans om mee te doen aan Miljoenenjacht en je ziet jezelf al als miljonair de spelshow verlaten. Maar in plaats van met de hoofdprijs van €5.000.000,- naar huis te gaan, krijg je slechts een ‘karige’ €125.000,- mee.

In 2013 deed een Brabantse banketbakker mee aan het welbekende televisieprogramma Miljoenenjacht. Hij besloot om koffer 17 te kiezen en opende vervolgens de eerste zes koffers.  De bank deed een eerste bod en de man ging hiermee niet akkoord en sloot het kastje met daarin de rode knop. In de volgende ronde opende hij de volgende vijf verplichte koffers. Daarop deed de bank wederom een bod, dit keer van €125.000,-. De deelnemer drukte deze keer wel de rode knop in…

Gedrukt is gedrukt

Nadat de deelnemer op de knop had gedrukt, gaf hij meteen aan dat het niet de bedoeling was geweest om te drukken (nog voordat hij de inhoud van koffer 17 wist). Toen hij zijn vrouw aankeek, wist hij meteen dat het geen goede keuze was. De presentatrice van het programma, Linda de Mol, zei daar toen op: ‘Nou, dan doen we toch net alsof je niet gedrukt hebt?’ De spelleiding oordeelde echter ‘gedrukt is gedrukt’ en dat dit niet ongedaan kon worden gemaakt. De deelnemer kreeg derhalve de €125.000,-. Maar in de koffer die hij had uitgekozen, koffer 17, bleek vervolgens de hoofdprijs van €5.000.000,- te zitten!!!

De spelregels

Voorafgaand aan Miljoenenjacht ontvangt iedere deelnemer een ‘quitclaim’, hetgeen bepaalt dat de deelnemer kennis zal nemen van de spelregels. In de spelregels staat dat het bedrag dat de deelnemer in zijn koffer heeft zitten, het bedrag is dat hij kan winnen, tenzij hij akkoord gaat met het bod van de bank. De rode knop werd niet uitdrukkelijk genoemd in deze spelregels, dit is pas na de betreffende uitzending toegevoegd.

Het oordeel van de rechter

De Brabantse banketbakker was het absoluut niet eens met de beslissing van de spelleiding. Het indrukken van de knop was immers een reflex geweest volgens hem. Hij besloot om naar de rechter te stappen om zijn gelijk te halen tegen Endemol (de producent van het programma).
Het Hof oordeelde dat de keuze van de deelnemer om het bod van de bank al dan niet te aanvaarden als een rechtshandeling kan worden gekwalificeerd. Art. 3:33 van het Burgerlijk Wetboek (hierna BW) bepaalt dat een rechtshandeling een op een rechtsgevolg gerichte wil vereist, die zich door een verklaring heeft geopenbaard. Deze verklaring kan in iedere vorm geschieden en eveneens in een gedraging besloten liggen, ingevolge artikel 3:37 lid 1 BW. Het Hof vond dat, ondanks dat het niet expliciet in de spelregels stond, vaststond wat de functie van de rode knop is: als de deelnemer op de rode knop drukt, gaat hij akkoord met het bod van de bank. Daarnaast oordeelde het Hof dat de deelnemer wist hoe het spel in elkaar stak, aangezien het al een geruime tijd op deze manier werd gespeeld en hij akkoord was gegaan met de spelregels. Ook was van belang dat Endemol gerechtvaardigd mocht vertrouwen op grond van artikel 3:35 BW. Dit artikel regelt gevallen waarin wil en verklaring niet overeenstemmen, maar de wederpartij in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs mag vertrouwen dat dit wel het geval is. Het Hof oordeelde dat de deelnemer resoluut en met een harde klap op de rode knop drukte, waaruit Endemol kon afleiden dat hij akkoord ging met het bod en niet meer wilde doorspelen. Derhalve heeft Endemol gerechtvaardigd vertrouwd op de verklaring van de deelnemer. Dit betekent dat de deelnemer genoegen moest nemen met de €125.000,-.

Dus, mocht jij ooit de gelukkige deelnemer zijn in Miljoenenjacht, druk dan vooral niet te snel op de knop, alleen als je absoluut zeker bent dat je dit echt wil!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven