De bul van Jeroen Rheinfeld (FBN Juristen/IAR) was niet op tijd klaar

Delen:

Jeroen Rheinfeld 'nu'

Jeroen Rheinfeld is jurist, fiscalist, vennoot en sinds 1 juni ook bijzonder hoogleraar agrarisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij wil zijn studenten graag een brede blik op het recht meegeven. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn eigen studententijd.

Jeroen Rheinfeld (38) studeerde in de jaren 2000-2004 notarieel recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit) en in 2003-2004 fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg (thans Tilburg University). Na zes jaar als kandidaat-notaris in het notariaat in Twente, gevolgd door ruim zeven jaar als senior jurist en hoofd vaktechniek juridisch bij Countus accountants + adviseurs in Zwolle, werkt hij sinds 2018 als vennoot bij zowel FBN Juristen in Amsterdam als bij het Instituut voor Agrarisch Recht te Wageningen. Daarnaast doceert Jeroen sinds 2012 het (keuze)vak agrarisch aan de Radboud Universiteit, de universiteit waaraan hij in 2014 promoveerde. Sinds 1 juni 2020 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar agrarisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinnering wordt zonder twijfel gevormd door de levendige hoorcolleges huwelijksvermogens- en erfrecht I en II, door ‘notarieel fenomeen’ Martin Jan van Mourik: 1,5 uur lang cabaret, gecombineerd met een goede dosis vakinhoud. Daar kun je als student alleen maar van genieten!

De slechtste herinnering bewaar ik aan de enorme bureaucratische stroperigheid die ik ervoer toen ik, in het eerste jaar dat dit mogelijk was, de dubbelstudie notarieel & fiscaal recht ging volgen. Het notariële deel in Nijmegen verliep gladjes. Helaas kon dit, op organisatorisch vlak, niet van het fiscale deel in Tilburg gezegd worden: ik heb dagenlang geprobeerd om überhaupt ingeschreven te kunnen worden voor deze studie. Daarnaast bleek ik regelmatig op de verkeerde wijze te zijn aangemeld voor vakken, bleek mijn bul niet op tijd klaar et cetera. Gelukkig zijn dergelijke praktijken, die volgens mij konden worden toegeschreven aan opstartproblemen van deze nieuwe opleiding, verleden tijd sinds de combinatie notarieel en fiscaal (die ik overigens iedere student aanraad) ‘in het eigen Nijmeegse huis’ gevolgd kan worden.

Wat was uw meest en minst favoriete vak?
Meest favoriet: hoewel het vak agrarisch recht voor de hand ligt, heb ik de meeste lol beleefd aan de vakken erfrecht I en II. De heldere structuur van het erfrecht, de voorbeelden die letterlijk uit het leven (en sterven) gegrepen zijn en, via de Successiewet, de wisselwerking tussen civiel en fiscaal gaven voor mij nog meer kleur aan de toch al kleurrijke Nijmeegse notariële woensdag.

Minst favoriet: het vak internationaal belastingrecht (in Tilburg gevolgd). Verdragen ter voorkoming van dubbele belasting kon ik alleen verdragen door na de colleges een driedubbele dosis bier soldaat te maken.

Wie was uw inspiratiebron?
Naast de al genoemde professor Van Mourik kan Bernard Schols, inmiddels mijn Doktorvater en collega in Nijmegen zeker niet onvermeld blijven. Zijn passie voor het vak, zijn vermogen om de studenten van begin tot eind te boeien met ‘verhaaltjes’ zijn ongeëvenaard. Bovendien beweegt Bernard zich als rode draad door mijn loopbaan: tijdens mijn studie trad hij op als scriptiebegeleider, na mijn studie gunde hij mij dikwijls een podium om te proeven aan de verslavende wereld van het cursusgeven en in de jaren 2010-2014 was hij mijn promotor bij mijn proefschrift over kavelruil.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Gezien mijn brede interesse zou ik, naast notarieel en fiscaal recht, ook graag Nederlands recht ‘erbij hebben gedaan’. Aangezien ik in vier jaar tijd zowel notarieel als fiscaal was afgestudeerd en er destijds nog geen leenstelsel was, had dat makkelijk gekund.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Laat je meeslepen door het recht, stap overal met een open civiele en fiscale blik in (zelfs in een mysterieus klinkend vak als agrarisch recht) en beheers vooral de kunst van het zelfstandig denken. Tijdens mijn ‘dubbeljaar’ in notarieel Nijmegen en fiscaal Tilburg gebruikte ik de treinreis tussen beide steden dikwijls om zelfstandig mijn standpunt te bepalen in diverse fiscale kwesties waar de Nijmeegse heren en de Tilburgse dames over van mening verschilden. Zo reisde ik wekenlang letterlijk heen en weer tussen de Nijmeegse 6% en de Tilburgse 0% rente over erfrechtelijke vorderingen. Heerlijk!

Jeroen Rheinfeld is deze week ook Mr. van de week. Kijk hier zijn verhaal.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven