De coronaboete: een strafblad en dus geen VOG?

Delen:

Hoe nauw neem jij het met de coronamaatregelen? Houd je voortdurend anderhalve meter afstand? Slecht nieuws voor onze nonchalantere medemens. De coronaboete kan zwaardere gevolgen hebben dan je denkt.

Met een paar vrienden in het park picknicken, in een groepje over straat lopen of gezellig samen een ijsje gaan halen met het warme weer. Leuke initiatieven, maar een duur grapje voor wie zich niet aan de regels van het RIVM houdt. Dat levert namelijk niet alleen een boete op, maar ook een strafblad. En dat weten veel mensen niet.

De zogenaamde coronaboete bedraagt 390 euro voor volwassenen. Voor kinderen tussen de 13 en 17 jaar is het bedrag verlaagd naar 95 euro. Een volwassene die de boete betaalt, heeft ook meteen een aantekening op zijn strafblad te pakken. De boete wordt namelijk gezien als een strafbeschikking. Wie meer dan 100 euro moet betalen voor zo’n beschikking, zal dit terugzien in zijn justitiële documentatie. Dat is ook bij de coronaovertredingen het geval.

Problematisch? Voor iemand die een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig heeft: hoogstwaarschijnlijk wel. Aantekeningen gooien doorgaans vaak roet in het eten voor personen die een VOG nodig hebben vanwege een nieuwe baan of stage. En wie geen VOG krijgt, vormt een te groot risico voor de toekomstige werkgever. Over het algemeen geldt een terugkijktermijn van vier jaar. Voor jongeren tot 23 jaar betreft deze termijn ‘slechts’ twee jaar.

Wat mag wel, wat niet?

Dat betekent toch dat een middagje met je vriendengroep in het park een belemmering op de arbeidsmarkt voor de komende twee tot vier jaar met zich mee kan brengen. Samenkomsten laten plaatsvinden, organiseren of laten ontstaan is strafbaar, maar ook als je er zelf aan deelneemt. Met een groepje van drie mensen of meer zonder anderhalve meter afstand? Misschien toch liever niet. En ook met drie mensen in één auto zitten als je geen huisgenoten van elkaar bent, kun je beter laten. Hier kan iedereen voor beboet worden.

De coronamaatregelen dienen zeer serieus genomen te worden. Dat blijkt ook wel uit de strenge gevolgen. Zijn ze té streng? GroenLinks gaf al eerder aan deze disproportioneel te vinden.  Wie voor nu het zekere voor het onzekere wil nemen, houdt de verboden duidelijk in het achterhoofd. Word je toch beboet en wil je geen strafblad, betaal de boete dan niet en ga nog binnen twee weken in verzet. Alleen dan kom je er mogelijk nog onderuit: betalen betekent namelijk een afgedane zaak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven