Op 1: University of Oxford (Oxford, VK)
Volgens de QS World University Rankings moet je in Oxford zijn om de beste rechtenstudie van Europa te genieten. De prestigieuze Britse universiteit – die overigens stamt uit 1096 – heeft ruim 72 Nobelprijswinnaars naar voren gebracht. Om aan deze faculteit te mogen studeren, moet je tot één van de beste uit je vak behoren. De faculteit neemt van alle applicants namelijk maar slechts tussen de vijf en acht procent aan. Een jaartje rechten studeren aan de nummer twee van de wereld (alleen overtroffen door Harvard University) kost je ruim 10.000 GBP (ruim 12.000 EUR) maar dan mag je je wel scharen langs andere noemenswaardige alumni als Tony Blair (voormalig premier van de VK) en Ronald Dworkin (rechtfilosoof).
Op 2: University of Cambridge (Cambridge, VK)
Ook de Europese nummer twee van de rechtenstudies vinden wij in het Verenigd Koninkrijk. Ruim honderdvijftig kilometer van de plaats Oxford vandaan ligt Cambridge. Hier is de University of Cambridge gevestigd. Op de Europese rankingsnummer twee voor rechten, op de mondiale lijst nummer drie (enkel overtroffen door Harvard University en University of Oxford). Cambridge en Oxford lijken in een eindeloze rivaliteit verwikkeld te zijn. Deze rivaliteit bestaat al sinds het begin van beide universiteiten; toen zij nog de enige in het Verenigd Koninkrijk waren. Doorgaans wordt echter Oxford als de betere universiteit genoemd. Desalniettemin zorgt een rechtenstudie aan de law school van Cambridge eveneens voor een prestigieuze toevoeging op je cv.
Op 3: The London School of Economics and Political Science (London, VK)
Nummer drie van Europa en nummer zeven van de wereld: The London School of Economics and Political Science, vaak afgekort als ‘LSE’. Deze universiteit ligt in hartje London en is opgericht in 1895; in vergelijking met Oxford en Cambridge een vrij ‘jonge’ universiteit dus. Met hun motto ‘Rerum cognoscere causaus’ (To understand the causes of things) domineren zij al jaren de hoogste plaatsen op de rankings. Met een rechtenstudie aan LSE mag je je in het lijstje van alumni scharen naast grote namen als John F. Kennedy (voormalig president van de VS) en Pierre Trudeau (voormalig minister-president van Canada)
Hoe doen onze Nederlandse universiteiten het?
“Waar zijn de Nederlandse universiteiten gebleven in deze lijst?” zou je je kunnen afvragen. De eerste Nederlandse universiteit die we tegenkomen op de lijst is Universiteit Leiden. Nummer acht van Europa, nummer eenentwintig van de wereld. De volgende Nederlandse universiteit is de Universiteit van Amsterdam. De UvA mag zichzelf de tiende beste rechtenfaculteit van Europa noemen en de dertigste van de wereld. Plaats nummer achttien en negentien van Europa zijn respectievelijk toebedeeld aan Universiteit Utrecht en Maastricht University.
Het moge duidelijk zijn dat je voor de beste juridische opleidingen naar het Verenigd Koninkrijk moet. Tegelijkertijd valt op dat Nederland het eigenlijk prima doet met twee universiteiten in de Europese top tien. Wie weet zien we over een paar jaar één van onze Nederlandse universiteiten in de top drie!