De keuze is reuze. Wat is het reisplan voor jouw loopbaan?

Delen:

foto: Depositphotos

Als je op reis gaat, neem je (tijdelijk) afscheid van het thuisfront. Zo is het ook met de keuze om te gaan werken. Je verlaat je vertrouwde omgeving en komt in een wereld terecht die je nog niet kent. De keuze voor je eerste baan (of welke baan dan ook) is, net als een reis, geen keuze voor het leven. Het is wel een keuze die je leven gaat beïnvloeden. Dus je wilt uiteraard goed nadenken over jouw reisplan.

Je zou zeggen dat dit geen probleem is voor juristen. Tijdens je rechtenstudie heb je niet voor niets analytische vaardigheden opgedaan. Als het goed is, kun je een probleem of vraagstuk vanuit meerdere invalshoeken bekijken. Een prachtig talent. Maar dit talent kent ook een schaduwkant. De valkuil van mensen met een goed ontwikkeld analytisch vermogen is dat ze, je raadt het al: heel goed kunt denken. Dit klinkt logisch. Maar denken leidt niet zelden tot overdenken en overdenken kan overgaan in piekeren. Met uitstelgedrag tot gevolg. Vragen als: waar doe ik goed aan? Wat nu als ik dit kies, kan ik later dan nog wel een andere keuze maken? Al dat denken leidt niet tot handelen maar eerder tot stress. Keuzestress.

Rechten is een brede studie. Dit betekent dat er gewoonweg legio keuzemogelijkheden zijn. Waar doe je goed aan? Hoe weet je of een keuze bijdraagt aan jouw loopbaan, voor zover je die al voor jezelf hebt uitgestippeld?

1998. Mijn eindexamenjaar vwo. Ik koos voor rechten, juist omdat ik nog geen echte keuze durfde te maken. Vervolgens gaf ik mijn loopbaan vorm. Door te kiezen voor allerlei meer en minder juridisch-inhoudelijke functies. Ik nam afslagen als ik de hoofdweg niet meer interessant vond en bleef zoeken naar dat ene. In de afgelopen 21 jaar is er veel gebeurd in mijn leven. Want dat is nu eenmaal zo met het leven. Er gebeurt een hoop. Vooral veel waarover je geen controle hebt. Als ik terugkijk, hebben al mijn keuzes bijgedragen aan dat wat ik uiteindelijk heb gevonden. Mijn ont-wikkeling tijdens mijn eigen reis. Een reis met hoogte- en dieptepunten die ik voor geen goud had willen missen. Daarom is mijn reisadvies: gewoon gaan. Jouw reisplan ontvouwt zich gaandeweg. Vergeet niet om je heen te kijken. Het uitzicht is prachtig.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven