De nachtmerrie van Mies Westerveld

Delen:

Mies Westerveld 'toen'

Hoogleraar Mies Westerveld is met pensioen en kijkt speciaal voor Mr. Studenten terug op haar studententijd. Ze herinnert zich nog als de dag van gisteren dat ze naar een verkeerd gebouw ging voor een tentamen, en uiteindelijk veel te laat aankwam. “Ik heb nog lang daarna van dat soort situaties gedroomd.”

Mies Westerveld (66) studeerde rechten (afstudeerrichting ‘algemeen’) van 1972 tot 1977 aan de Nederlandse Economische Hogeschool, de voorloper van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In november vorig jaar werd ze uitgezwaaid als hoogleraar Sociale Rechtshulp met een symposium over de Toekomst van de toegang tot het recht. Sindsdien is ze met pensioen.

Wat is de beste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste: het bezoek van AG Langemeijer aan de Faculteit. Aula stampvol met docenten  en studenten. Geweldig event (hoewel ik me niets meer herinner van wat hij heeft gezegd).

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Meest favoriet: Inleiding tot de rechtspraktijk, omdat je daarbij steeds op het verkeerde been werd gezet. Zo leuk als het eerste jaar is de studie nooit meer geworden.

Minst favoriet: Statistiek. Ik zag er toen het nut niet van in en kon er daardoor ook geen belangstelling voor opbrengen. Maar ja, het was een verplicht vak.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Jack Ter Heide, de docent die het vak Inleiding verzorgde. Zijn hoorcolleges waren altijd spannend en voor de mentorgroepen had hij een reader samengesteld van krantenknipsels over ‘dagelijkse kwesties’ (Res Cotidianae). Daarbij stonden vragen die eerder discussie opriepen dan dat ze tot een (één) juist antwoord leidden. Die mentorgroepen werden begeleid door een tweede- of derdejaars student die strikte instructies had gekregen dat hij er louter zat om het proces te begeleiden, niet om inhoudelijke informatie te geven. Ik ben zelf ook zo’n mentor geweest en dat was nog niet eens zo gemakkelijk….

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Mijn curriculum verliep nogal hapsnap, zonder duidelijk patroon. Ik was een tijdje gefascineerd door rechtsfilosofische vraagstukken, daarna vond ik vakken met een sociologisch aspect interessant en toen ik bij de rechtswinkel terecht kwam koos ik meer praktische vakken. Ik geloof niet dat ik dat achteraf had willen veranderen: juist doordat ik steeds vakken volgde die me op dat moment leuk leken (afgezien van het verplichte curriculum) heb ik de studie redelijk fluitend afgemaakt.

Mies Westerveld nu (foto: Jiri Buller)

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Ik ben niet zo van advies van oud naar jong, maar als het één ding zou zijn dan wel dit: Wees je ervan bewust dat veel van wat je in je studie leert straks zal zijn overgenomen door digitalisering en artificiële intelligentie. Tegelijk roept de ‘algoritmisering’ van het recht vragen op die raken aan de kern van onze rechtsstaat. Gebruik je studie en het materiaal daarbij, om over dat soort vragen na te denken en te discussiëren. De vraag ‘in wat voor samenleving willen we leven?’ is universeel; de vraag ‘en hoe geven we dat vorm?’ is er typisch een voor juristen.

Mies Westerveld is deze week ook Mr. van de week op mr-online.nl. Lees ook dat artikel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven