De rechtenstudent op vakantie: 3 tips

Delen:

De meeste studenten zijn in de zomervakantie maar wat blij dat het collegejaar er weer op zit. Er zijn ook studenten die zo dol zijn op hun vakgebied dat ze ook in de vakantie er geen genoeg van kunnen krijgen. Voor de enthousiaste rechtenstudent die ook in het buitenland maar wat graag met zijn vakgebied bezig wil zijn, komen hier drie tips.

Tip 1. Bezoek een rechtbank

In veel landen is het mogelijk om een rechtbank te bezoeken. Zittingen zijn vaak openbaar. Ook al spreek je de taal niet zo goed, dan nog is het interessant om te zien hoe een zitting er in een ander land aan toegaat. Zeker bij de nationale hooggerechtshoven van een land zijn er in de zomerperiode lezingen (ook voor toeristen) of kun je de zittingszaal bekijken. Bij zo’n lezing kom je meer te weten over het rechtssysteem van een land.

Tip 2. Bezoek het parlement

In veel hoofdsteden is het mogelijk om een rondleiding te volgen door het nationale parlement, zeker tijdens het zomerreces. Vaak worden deze rondleidingen in verschillende talen aangeboden, waaronder in het Engels. Ook al ben je geen fan van staatsrecht, alsnog kun je met een kort bezoek veel te weten komen over hoe wetten (en daarmee het nationale recht) in een ander land tot stand komen. Soms is er bij een nationaal parlement ook een informatiecentrum te vinden. Door te leren hoe zaken geregeld zijn in andere landen wat betreft democratie en wetgeving, kun je het Nederlandse systeem veel kritischer bekijken: wat zijn de sterke en zwakke punten van het Nederlandse staatsrecht? Dat helpt je wellicht later weer in je studie.

Tip 3. Bezoek de residentie van het staatshoofd

Ook staatshoofden gaan op vakantie en dan is het in veel landen mogelijk om zijn of haar residentie te bezoeken. Vaak gaat dat met een rondleiding, maar soms kun je ook zelf door het gebouw lopen. In zo’n residentie is het vaak mogelijk om meer te leren over vorige staatshoofden en daarmee ook het staatsrecht van een land, bijvoorbeeld door bepaalde gebeurtenissen die in het betreffende gebouw hebben plaatsgevonden of portretten die er te zien zijn.

Indien je de bovenstaande tips niet ziet zitten, zou ik zeker aanraden om op vakantie ver van het recht vandaan te blijven. Het is immers zo dat dit over het algemeen geen goed teken is over het verloop van de vakantie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven