De rechtszaak tegen A$AP Rocky is begonnen

Delen:

Kim Kardashian en Kanye West die Donald Trump overhalen te pleiten voor de vrijlating van A$AP Rocky bij de Zweedse premier? Het klinkt als een dystopische scène uit een B-komedie waarin celebrities aan de top van de politieke wereldorde staan. Toch gebeurt het in 2019, het jaar van absurditeit die realiteit wordt. De Zweedse premier weerstond echter de verleiding buitenlandse invloeden het stabiele rechtsstelsel aan te laten tasten. Zodoende begon op 30 juli de rechtszaak tegen rapper A$AP Rocky, die verdacht wordt van mishandeling.

Op 1 juli verscheen op het internet een video waarin te zien was hoe de Amerikaanse rapper A$AP Rocky en twee bodyguards in Zweden een 19-jarige man naar de grond werpen en vervolgens enkele rake schoppen uitdelen. Rakim Mayers, zoals de 30-jarige rapper daadwerkelijk heet, gaf zich twee dagen na het incident aan bij de Zweedse politie. Hij zit sindsdien in voorarrest in de Kronoberg-gevangenis: de rechter bepaalde dat Mayers een vluchtrisico is en hij werd daarom niet vrijgelaten in afwachting op de rechtszaak, in tegenstelling tot de twee bodyguards. Gisteren begon dan na zo’n vier weken de rechtszaak tegen A$AP Rocky, die verdacht wordt van mishandeling.

Voor de rechtszaak überhaupt begon was er in de media alle aandacht voor de arrestatie van Rocky. De rapper moest noodgedwongen zijn resterende festivals in de maand juli afzeggen en zo duizenden fans teleurstellen. Vanuit de (Amerikaanse) politiek gingen er stemmen op voor de Free Rocky Campaign, niet in het minst door congreslid Hakeem Jeffries en president Donald Trump. Ook in de muziekwereld toonden vele artiesten als Justin Bieber, Travis Scott en Tyler the Creator zich solidair met A$AP Rocky en was #FreeRocky trending op Twitter. Waarschijnlijk heeft Zweden nog nooit zo veel aandacht voor een rechtszaak meegemaakt.

Op de eerste dag van de rechtszaak werd voornamelijk aandacht besteed aan het slachtoffer van de mishandeling. Volgens A$AP Rocky zou hij hem lastig hebben gevallen en lange tijd gevolgd hebben. Op Instagram zegt Rocky ook dat de jongen en zijn vriend onderweg verschillende meisjes betast zouden hebben. De jongen ontkent dit en beklaagt zich tijdens de rechtszaak over de onwaarheden die over hem zijn verspreid.

Een ander belangrijk punt is een snijwond die het slachtoffer opliep. De zaak van de Zweedse officier van justitie lijkt deels te rusten op de bewering dat A$AP Rocky deze met een glazen flesje toegebracht heeft aan de jongeman. Rocky’s advocaat Martin Persson stelt dat er geen DNA van de rapper is gevonden op het flesje, en geeft een alternatieve verklaring voor de snijwond: het flesje lag al op de grond en brak uiteen toen er iemand tijdens de schermutseling op is gaan staan. De scherven veroorzaakten toen de wond. De komende dagen zal A$AP Rocky zelf aan het woord komen in de zaak. De maximale straf die de rapper kan krijgen is twee jaar. Het is nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.

(Bron updates rechtszaak: @perkudo via Twitter)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven