Top 4 Beste true crime boeken voor bij jou in de kast

Strafrecht bestaat niet alleen uit de laatste arresten van de Hoge Raad en uit de Wet Wapens en Munitie. Het strafrecht bestaat voor een groot deel uit een combi van psychologie en geschiedenis. Wil je te weten komen hoe criminelen te werk gaan, dan zijn dit dé true crime boeken die je als jurist zeker in huis moet halen.  

Delen:

True crime boek 1 | ‘In cold blood’ van Truman Capote

In 1959 wordt een volledig gezin vermoord in een klein dorpje in de staat Kansas. De slachtoffers zijn bruut neergeschoten na afloop van een gewapende overval. De buit bedraagt slechts 50 dollar, een stuk minder dan de daders in eerste instantie in gedachte hadden. Het blijkt om twee jonge mannen te gaan, mannen van wie je op het eerste gezicht niet zou denken dat ze zulke misdaden hebben kunnen begaan. Door deze zwarte dag van begin af aan door te lopen krijg je inzicht in de vraag: hoe kan iemand zo’n gruwelijke daad op zijn geweten hebben? Truman Capote laat in dit boek zien dat moordenaars veel meer op gewone mensen lijken dan we onszelf nog wel eens wijsmaken.

True crime boek 2 | ‘Gomorrah’ van Roberto Saviano

De maffia uit Napels, beter bekend als de Camorra, spreidt zich als een olievlek over de stad. In dit boek laat Roberto Saviano zien tot hoever de tentakels van deze maffiose groepering strekt. Van illegale drugstransporten van miljarden euro’s aan cocaïne tot aan geraffineerde methodes waarmee de maffia massaal vastgoed weet op te kopen in heel Italië. Door inzicht te geven in de wereld achter de Camorra probeert Saviano de georganiseerde misdaad een genadeklap toe te brengen. Dit is gelukt: na afloop van de publicatie zijn er meerdere onderzoeken ingesteld en zijn er verschillende drugsbazen opgepakt. Saviano heeft het wel met zijn vrijheid moeten bekopen. Hij leeft nog altijd onder toezicht van zes bewakers die dag en nacht in zijn buurt zijn.

True crime boek 3 | ‘The last godfather’ van John Follain

Krijg je niet genoeg van boeken over de maffia dan is dit boek van John Follain dé aanwinst voor bij jou in de kast. Het boek gaat in op de Corleonesi, de groepering die in 1992 een volledige snelweg heeft opgeblazen met behulp van vierhonderd kilo springstof. Het doel van deze aanslag? Het ombrengen van Falcone, een van de weinige rechters die de strijd aan durfden te gaan tegen de criminelen. Follain legt uit waarom met name Sicilië is uitgegroeid tot broedplaats van de Italiaanse maffia. Een combinatie van afkeer tegen gezag, een hechte gemeenschap en een drang naar macht heeft ervoor gezorgd dat de Siciliaanse maffia in de jaren ’80 en ’90 uitgroeide tot de grootste angst van de plaatselijke bevolking.

True crime boek 4 | ‘Bad Blood: secrets and lies in a Sillicon Valley Startup’ van John Carreyrou

Geen harde geweldsmisdrijven dit keer, maar een boek dat volledig draait rondom de frauduleuze gang van zaken binnen een veelbelovende start-up uit Sillicon Valley. Het boek gaat over de opkomst en neergang van het bedrijf Theranos, een medische start-up waarin miljarden werden gepompt door investeerders die een gouden toekomst zagen in het bedrijf. Dit bleek een verkeerde gok te zijn, het draait namelijk uit op een fiasco. Aandeelhouders die moedwillig werden voorgelogen, talloze onderzoeken van de SEC en geheimhoudingsverklaringen voor iedereen die het ook maar waagde om zijn bek open te trekken. Een aanraden voor iedereen die interesse heeft in de duistere kant van Sillicon Valley.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven