Dealmakers van de week zijn Teska van Vuren (NautaDutilh), Koos de Blécourt en Loes Meerburg (beiden De Brauw), die adviseerden rondom de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven. Een groep investeerders onder leiding van Marcel Boekhoorn koopt voor 425 miljoen euro de High Tech Campus in Eindhoven van Philips. De verkoop levert Philips 65 miljoen euro op.




Koos de Blécourt en Loes Meerburg, dealmakers voor De Brauw Blackstone Westbroek: De verkoop van de High Tech Campus Eindhoven (HTCE) is in vier delen gesplitst. Enerzijds staan deze delen op zichzelf met een eigen profiel zowel qua financiering als eigendom, maar anderzijds zijn die delen met elkaar verbonden. Dit leidde soms tot een spanningsveld waarvoor creatieve oplossingen gevonden moesten worden. Ook de bijzondere financiering van de gebouwen die de komende jaren nog bij Philips in gebruik zullen blijven en waarvan de koopprijs grotendeels door een consortium van Amerikaanse beleggers werd gefinancierd via “credit tenant lease notes”, en de fiscale aspecten waarmee rekening moest worden gehouden, maakten het voor de betrokken juridische en fiscale adviseurs een uitdaging om deze aspecten tezamen te brengen. Philips speelt in deze transactie meerdere rollen, omdat zij niet alleen verkoper, maar ook de belangrijkste “campusbewoner” is en een deel van de financiering via vendor loans heeft verschaft. Ook speelde mee dat Philips de HTCE zelf heeft opgebouwd in de afgelopen decennia en de instandhouding van het bijzondere innovatieve karakter van de campus wenste te waarborgen. Signing begin maart was voor zowel Philips als voor De Brauw Blackstone Westbroek een bijzonder moment, gelet op de lange looptijd en onverwachte wendingen in dit project. Om closing binnen 3 weken na signing te kunnen laten plaatsvinden, moest ook de Amerikaanse financiering worden opgehaald. Dit was een flinke uitdaging, waarin JP Morgan een belangrijke rol heeft gespeeld. Vanwege het unieke karakter van de HTCE is een deal zoals deze verkoop niet exemplarisch voor de vastgoedmarkt. Financiering van Nederlands vastgoed door Nederlandse banken is op dit moment moeilijk, al is de financiering van een gedeelte van de HTCE door ABN AMRO en NIBC een mooie uitzondering daarop. Vanwege het huidige economische klimaat en daarmee samenhangend de leegstand van met name kantoren, blijft de Nederlandse kantorenvastgoedmarkt kwetsbaar. Wij zijn benieuwd wat er gaat gebeuren op de vastgoedmarkt nu de financiering van een groot aantal vastgoedfondsen met een hoge leverage binnen afzienbare tijd afloopt. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Nederlandse banken in het vlottrekken van de vastgoedmarkt; zolang het financieren van Nederlands vastgoed vrijwel onmogelijk is, zal dit een belangrijke rem op vastgoedtransacties blijven. De samenwerking tussen Philips en De Brauw Blackstone Westbroek gaat meer dan 100 jaren terug, en in dit project hebben wij bijna vier jaar intensief samengewerkt. Wij vinden het bijzonder om dit markante Nederlandse bedrijf ook in deze mooie deal van dienst te mogen zijn. In dit verband willen wij ook de rol van het Philips deal team en in het bijzonder Michiel Thierry (Philips M&A) en Kees van der Linden (Philips Real Estate) vermelden; hun inzet en volharding was een belangrijke factor in het slagen van deze transactie.”
Adviseurs consortium Boekhoorn M&A en partners: NautaDutilh (Teska van Vuren, Arief van Rhee, Petra Zijp, David van Dijk), Sidley & Austin (Dorothee Fisscher-Appelt, Elizabeth Uwafo)
Adviseurs Royal Philips Electronics: De Brauw Blackstone Westbroek (Koos de Blécourt, Loes Meerburg), Jones Lang LaSalle, Sullivan & Cromwell
Adviseurs banken: ABN AMRO, NIBC: Clifford Chance (Jan-Joost van Rijsbergen, Jasper Dijkshoorn, Moussa Louizi, Krishna van Zundert), JP Morgan Chase & Co: Allen & Overy (Werner Runge, Zeeger de Jongh, Jeroen Bos, Mariette Haloua), Mayer Brown