Dekker belooft onderzoek naar structurele inzet gepensioneerde rechters

Demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming gaat onderzoeken of en hoe gepensioneerde rechters structureel kunnen blijven werken als rechter-plaatsvervanger. Dit kon tot nu toe alleen op basis van een tijdelijke speciale regeling om de corona-achterstanden weg te werken.

Delen:

Beeld: Depositphotos

Dekker zegde dit toe tijdens een recent commissiedebat over de rechtspraak in de Tweede Kamer. Daarin pleitte D66-Kamerlid Joost Sneller ervoor de speciale regeling, die met de Tweede Verzamelspoedwet COVID-19 is geïntroduceerd om de door corona in de Rechtspraak ontstane achterstanden weg te werken, permanent te maken. Op grond van deze regeling is aanstelling als rechter-plaatsvervanger tot het bereiken van de 73-jarige leeftijd mogelijk. Het inwerken van nieuwe rechters is intensief en vergt goede begeleiding, waarvoor ervaren rechters met de huidige hoge werkdruk en het wegwerken van de achterstanden vaak geen tijd hebben. Met een structurele oplossing kunnen rechters die anders hun werkzaamheden zouden beëindigen worden ingezet bij de opleiding van nieuwe collega’s, aldus Sneller.

Uitdagingen

Dekker gaf hierop aan “meer dan bereid” te zijn te bekijken of de nu nog tijdelijke regeling meer structureel kan worden gemaakt, “dit ook met het oog op de uitdagingen waarvoor de Rechtspraak staat”. Daarbij wijst hij op het huidige tekort van zo’n tweehonderd rechters. Er wordt heel hard gewerkt om nieuwe rechters te werven en op te leiden, en met extra werving kan het tekort in de komende jaren worden opgelost, aldus Dekker, “maar dit kost wel tijd”. Een meer structurele inzet van gepensioneerde rechters zou volgens hem kunnen helpen, maar ook de inzet van eventuele zij-instromers of het vergroten van de poule van rechters in opleiding. Daarnaast vindt hij het “zinnig” als de Rechtspraak onderzoekt of hier kansen liggen voor talent bij andere deskundigen zoals griffiers, die de ambitie hebben rechter te worden.

Geen leeftijdsdiscriminatie

Bij (bijna) gepensioneerde rechters blijkt er belangstelling te zijn voor het plan. Een rechter die de wettelijk gestelde leeftijdsgrens van 70 jaar had bereikt en zijn ontslag aanvocht kreeg overigens bij de Centrale Raad van Beroep een paar weken geleden nog het lid op de neus. Deze rechter was eervol ontslagen uit zijn ambt van rechter-plaatsvervanger en spande daarop een procedure aan; hij vindt dat hij door toepassing van deze leeftijdsgrens gediscrimineerd wordt. Maar de Raad ging hier niet in mee. Ook een beroep op de Tweede Verzamelspoedwet COVID-19 mocht de rechter niet baten.

Noodklok

Deze zomer luidden de Amsterdamse rechtbank en het Amsterdamse parket van het Openbaar Ministerie de noodklok vanwege de hoge werkdruk binnen de Rechtspraak. De rechtbank in Amsterdam heeft een nijpend tekort van tien rechters, en de komende jaren moeten er twintig rechters bij voor alle rechtsgebieden, constateerde rechtbankpresident Christa Wiertz. “Dat is naast de gepensioneerde rechters die nu bijspringen om de stapels weg te werken die zijn ontstaan door de coronacrisis.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven