Dennis de Breij (deBreij): ‘Vergeet de regels. Die zoek je wel op’

Dennis de Breij (deBreij) was 25 jaar advocaat, maar zet er nu een punt achter, om zich te gaan richten op de rol van commissaris en bestuurder. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Dennis de Breij 'toen'

Dennis de Breij (49) studeerde van 1989 tot 1995 Nederlands recht met specialisatie strafrecht aan de Universiteit Utrecht, inclusief een Vrij Doctoraal met het thema retorica en argumentatietheorie. Hij is de medeoprichter van ondernemingsrechtkantoor De Breij Evers Boon en startte later het M&A-kantoor deBreij.

Foto ‘toen’: Dennis de Breij (links) met studievrienden Michel Trietsch en Willem Jebbink en de secretaris van de examencommissie, bij inleveren van de bewijsstukken voor afstuderen op de laatste dag en in het laatste uur dat het mocht, 31 augustus 1995 om 16:30 op de trappen van de rechtenfaculteit, Janskerkhof Utrecht.

Wat is de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik vond de colleges bij civiel recht zonder uitzondering vreselijk. Als ik bij strafrecht geen inspiratie had opgedaan bij colleges van professor Mischa Wladimiroff had het verkeerd kunnen aflopen.

Wat was uw meest en minst favoriete vak?
Mijn meest favoriete vak was propositie- en predikatenlogica, vanwege de reader met de meest maffe verwijzingen naar muziek en literatuur, en omdat ik moest knokken om het te begrijpen.
Het minst leuke vak vond ik bestuursrecht. Ik wilde daar nooit mee te maken gaan krijgen en stond er dus ook niet voor open.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Mischa Wladimiroff. Er bleek iemand rond te lopen die al in het oude Rome advocaat had kunnen zijn geweest. Tijdloze stijl en zeldzame spreker.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Niets. De dubbele studie kunnen doen, maakte het goed toen. Die tweede studie maakte het gemis in de eerste goed.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Mijn middelste dochter is zo’n huidige generatie rechtenstudent, dus wat ik ook haar wil meegeven: ontwikkel het systematisch denken dat in de rechtenstudie en daarna zo belangrijk is, en vergeet de regels. De regels zoek je wel op. Begrip vind je niet zomaar.

Dennis de Breij is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven