Dinah Elzinga over Operatie Fastlane

Meester van de week is Dinah Elzinga, senior bedrijfsjurist bij Shell. Naast haar gewone werk verleende ze juridische bijstand bij het opzetten van de (X)L testlocaties in heel Nederland in de strijd tegen corona. Deze komen tot stand door een unieke samenwerking tussen het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door VNO-NCW, de GGD’en en de Rijksoverheid (de ministeries van VWS, EZK en Defensie) onder leiding van voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Delen:

Dinah Elzinga over Operatie Fastlane
Dinah Elzinga (foto: Eyescream Photography)

Vertel eens, om wat voor project gaat het?
Het team opereert onder de naam Operatie Fastlane en heeft van het ministerie van VWS (onder meer) de opdracht gekregen om voor het einde van het jaar twintig (X)L teststraten op te zetten door heel Nederland. Zoals het er nu naar uitziet, lukt dat al voor de feestdagen.
Om te werken in een team van allemaal vrijwilligers met dezelfde positieve ‘can-do’ mentaliteit, was heel speciaal.

Was er veel werk aan de winkel voor de betrokken juristen?
Het was wel aanpoten. Oorspronkelijk zou ik betrokken zijn bij de inkoopcontracten (evenementen locaties, personeel, testen, laptops et cetera). Omdat ik de enige jurist in het team was, werd ik door Tom Middendorp ook al snel betrokken bij de relatie met VWS, de opdrachtbrief van de minister, de daaruit voortvloeiende samenwerkingsovereenkomst met VWS en het zoeken naar een juridische entiteit. Loyens & Loeff bood ook (pro bono) assistentie aan en daar heb ik veel mee samengewerkt. Dat was leuk, omdat ik daar acht jaar heb gewerkt.

Zijn dit soort coronagerelateerde aangelegenheden heel anders dan uw dagelijks werk?
Het is in die zin anders dat ik nu op allerlei juridische vlakken moest adviseren. Ik had meer een general counsel rol. In mijn rol bij Shell heb ik geen direct contact met de overheid. Dat was zeker een heel interessant aspect van dit werk. Mijn toegevoegde waarde voor dit project was de pragmatische en projectmatige aanpak die Shell eigen is. Verder hou ik van pionieren en dat kwam hier ook goed van pas.

Hoe bent u bij dit team betrokken geraakt?
In maart van dit jaar vroeg ik mij af hoe ik, als jurist, kon helpen. Ik sprak met mensen bij Shell en al snel werd ik benaderd voor een initiatief van de president-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon. Zij heeft nauw contact met VNO-NCW. Die hadden de minister van VWS aangeboden namens het bedrijfsleven te helpen. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) was daarmee gevormd. In april heb ik, samen met een inkoper van Shell, in drie weken tijd tien miljoen FFP2 mondkapjes laten produceren en ingekocht, een samenwerking met onder meer beddenfabrikant Auping en luchtfilterproducent Afpro. In oktober kwam het telefoontje of wij ook weer wilden meedoen met het opzetten van de (X)L teststraten. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Shell wordt regelmatig bekritiseerd; geeft het voldoening om op deze manier een positieve maatschappelijke bijdrage te leveren?
Ik vind de kritiek op Shell vaak niet terecht. Shell doet heel veel goede dingen waarmee ze niet de publiciteit zoekt. Zo was ik betrokken bij de aanbouw van een windmolenpark op zee, de overname van een EV charging bedrijf en werk ik nu aan de bouw van een waterstoffabriek in Nederland.
Het geeft absoluut voldoening om ook met dit project een maatschappelijke bijdrage te leveren en ik ben Shell ook heel dankbaar dat zij dat mogelijk maakt.

Als u het voor het zeggen had, dan…?
Ligt eraan waar! Ik benijd de positie van Mark Rutte niet, noch die van Hugo de Jonge. Zij staan onder gigantische druk. Het maakt niet uit wat je doet, er komt toch wel kritiek. Hetzelfde geldt voor de CEO van Shell. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Als ik het thuis voor het zeggen had? Haha, volgens mij zit dat wel goed.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ik bewonder mensen die het glas altijd half vol zien, die kansen zien in plaats van beren op de weg. Oud-president Obama is zo iemand.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Ik vond dit wel een van de hoogtepunten! Het werk voor LCH en Operatie Fastlane was zo uniek, dat maak je maar één keer mee. Ik ben ook echt trots op deze prestatie. De handtekening van Hugo de Jonge onder de samenwerkingsovereenkomst was een mijlpaal voor het team, maar zeker ook voor mij persoonlijk.

Welk boek las u het laatst?
Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse. Sinds kort ben ik wat serieuzer aan het kijken naar financiën en pensioenen. Money − Master the Game van Tony Robbins is ook een aanrader, ook als je geen beleggingsaspiratie hebt.

Met welke beroemdheid zou u in quarantaine willen?
Ik wil niet in quarantaine! Dat was juist de motivatie om LCH en Operatie Fastlane te ondersteunen: zo snel mogelijk uit deze pandemie, mondkapjes af en nooit meer quarantaine, voor niemand niet!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven