Dr. van de woensdag: Philip Eijlander

Delen:

Philip EijlanderDr. van de dag is prof. Philip Eijlander (tot 1 juli 2008 decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg). Onlangs is bekend gemaakt dat Eijlander per 21 november prof. dr. Frank van der Duyn Schouten opvolgt als Rector Magnificus aan de Universiteit van Tilburg.

Waarom bent u geen mr. van de dag?

Dat is heel eenvoudig. Ik heb de titel mr. niet. Ik heb een studie Bestuurskunde afgerond, wel met een sterk accent op het recht van het openbaar bestuur.

Waarom bent u dan wel de dr. van de dag?

Ik ben in 1993 aan de Universiteit van Tilburg – vanuit de rechtenfaculteit – gepromoveerd op een juridisch proefschrift (‘De wet stellen’).

Eerst decaan, nu rector magnificus. Vindt u besturen leuker dan wetenschappen?

Dat mag zo lijken. Toch ligt mijn hart zeker ook bij het onderwijs en onderzoek. En van de Rector Magnificus mag je dat ook verwachten. Maar uiteraard moet je geen rector worden als je het besturen niet ook leuk vindt.

Krijgt Rechten nu in Tilburg een voorkeursbehandeling?

Dat hebben ze gelukkig niet nodig. De faculteit doet het al uitstekend.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat we met ons onderwijs en onderzoek een bijdrage kunnen leveren aan een rechtvaardige samenleving. Uiteraard zal die bijdrage bescheiden blijven, maar toch… Alle kleine beetjes helpen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Daarvoor hoeven we niet zo ver te zoeken. Artikel 1 van onze Grondwet vind ik een mooi fundament van onze democratische rechtsstaat. Het gelijkheidsbeginsel en het verbod van discriminatie kunnen we echt niet missen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Al die artikelen die overbodig of onbegrijpelijk zijn. Daar zijn helaas talloze voorbeelden van te noemen. We regelen echt nog steeds veel te veel in dit land.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn benoeming tot hoogleraar in 1999.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Ik houd het niet precies bij, maar ik vermoed dat het de databank wet- en regelgeving zal zijn. Voor mijn vak Wetgevingsleer kom ik daar nogal eens uit.

Welk boek las u het laatst?

Ik was onlangs voor langere tijd in de VS (Washington D.C.). Daar las ik ‘The Audacity of Hope’ van Obama en ‘The Firm’ van Grisham.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Alleen in de cel is niet alles, maar twee op een cel vind ik zeker geen aantrekkelijke optie. Dus dan toch maar alleen….

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven