Een échte advocaat!

Delen:

“Ja, hij heeft het heel goed gedaan vandaag, een zonnetje weer. En het was een hele bijzondere dag, want in het kader van de beroependagen was er weer een ouder op bezoek. Vorige week was er een politieagent, dat was leuk, maar vandaag kwam er een advocaat! Een échte advocaat! Dat zien we hier niet vaak natuurlijk. Hij vond het dan ook best spannend, denk ik. En o ja, hij heeft zijn druifjes helemaal opgegeten.”

Ik probeer mezelf een gepast geïntimideerde gezichtsuitdrukking aan te meten, en kijk onopvallend naar mijn weerspiegeling in het raam van de peuterspeelzaal van mijn oudste zoontje. Tja, voor iemand die mij alleen op mijn vrije dag ziet, is het misschien niet meteen duidelijk dat ik de meeste dagen van de week niet op slippers in spijkerbroek met een juichende peuter van de glijbaan roetsj. Maar ik blijf me verbazen over de vooroordelen die er bestaan. Nog steeds word ik geconfronteerd met openvallende monden en gefronste wenkbrauwen als iemand hoort dat ik naast mijn moederschap ook betaald werk heb. Vaak wordt er dan eerst van uitgegaan dat ik een klein parttime baantje in de bibliotheek ofzo heb en de verbazing wordt compleet nadat blijkt dat ik vier dagen per week werk. Als advocaat nog wel! Want dat is toch een hartstikke drukke baan?

Waarom die verbazing? Is dat dan zo afwijkend? Ik zie om mij heen genoeg vrouwen die werk en privé op deze manier indelen. Worden die er allemaal om de haverklap op aangesproken? In 2017?

“Maar vier dagen werken, dan zie je je kinderen toch niet? Je hebt toch geen kinderen gekregen om ze naar de crèche te brengen?” “Je wilt natuurlijk liever minder dagen werken?” “Als de tweede er eenmaal is ga je er toch zeker een tijdje tussenuit?”

Ik besluit tot een kort onderzoek en krijg de indruk dat de verbazing over het combineren van werk en gezin vooral te maken heeft met het soort baan en vooral met de beeldvorming over deze baan. Advocaten, artsen en anderen met een beroep waar iedereen een beeld bij heeft (of denkt te hebben!), lijken vaker geconfronteerd te worden met onbegrip, terwijl projectmanagers, organisatiekundigen en communicatiespecialisten worden gespaard. Helemaal als het gaat om ZZP’ers, want dat is bij uitstek een onduidelijke groep. Dat deze beroepsgroepen vanzelfsprekend moederschap en werk combineren is logisch toch? Ik vind van niet.

Een paar dagen nadat de échte advocaat grote indruk op mijn zoontje  – en op de leidsters – had gemaakt, breng ik onderweg naar werk een doos met gewassen knuffels terug naar de peuterspeelzaal. Verbazing alom. “Wat zie jij er netjes uit! Ga je iets bijzonders doen vandaag?”

“…..”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven