Een unieke kans: ervaring opdoen bij de Utrecht Law Clinic

Afgelopen academisch jaar had ik de unieke kans om als fellow deel uit te maken van de Utrecht Law Clinic, samen met negen andere studenten. Het was een onvergetelijk avontuur, waarbij ik, als derdejaars bachelorstudent, juridisch advies mocht geven aan start-ups en scale-up bedrijven. Ik deel graag mijn ervaringen.

Delen:

De Clinic is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht en het advocaten- en notarissenkantoor Van Benthem & Keulen. Het geeft startende bedrijven in en rond Utrecht de kans om toegankelijk en betaalbaar juridisch advies te krijgen van studenten, met begeleiding van advocaten of docenten.

Trainingen

Als onderdeel van een driekoppig adviesteam werkte ik gemiddeld vier tot acht uur per week. In mijn tijd bij de Clinic adviseerde ik drie verschillende start-ups. We kregen waardevolle trainingen van Van Benthem & Keulen voordat we begonnen. Een memorabele training was de simulatie van een klantgesprek, waarbij een professional van het kantoor een realistische casus op zich nam. Het was een uitdaging om zoveel mogelijk informatie te verzamelen door gerichte vragen te stellen, maar deze training was ontzettend leerzaam.

Advisering

Een van de meest fascinerende aspecten van mijn tijd bij de Utrecht Law Clinic was de kans om onbekende en nieuwe juridische vraagstukken te onderzoeken. Sommige juridische onderwerpen die in de bachelor rechtsgeleerdheid onderbelicht bleven, kwamen hier aan bod. Het was een prachtige uitdaging om met de nieuwverworven kennis een volwaardig advies te formuleren dat daadwerkelijk van toegevoegde waarde was voor de cliënt. Dit gaf me een enorm voldaan gevoel, omdat ik samen met mijn medefellows echt iets kon betekenen voor bedrijven. Bovendien besefte ik als jurist dat juridische problematiek slechts één onderdeel is van de complexe bedrijfsvoering. Ondernemers ervaren de juridische regels vaak als obstakels bij het streven naar groei. Het was dan ook geweldig om uitgebreid onderzoek te doen en deze bevindingen op een begrijpelijke en toegankelijke manier aan de klant te presenteren.

Dit jaar begint er weer een nieuwe lichting studenten aan de Utrecht Law Clinic. Ik kan het iedereen die een bijzondere affiniteit heeft met het (privaat)recht aanraden om zich aan te melden en deze waardevolle ervaring mee te maken. Solliciteren kan eenvoudig via de website. De deadline verstrijkt op 14 september 2023. Mis deze kans niet om deel uit te maken van een inspirerend en leerzaam avontuur bij de Utrecht Law Clinic!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven