Een verdachte in de zaak McCann: hoe nu verder?

Delen:

Een paar dagen geleden bracht het Duitse OM het nieuws naar buiten dat ze een verdachte in beeld hebben in de zaak van Madeleine McCann. Het Britse meisje verdween in mei 2007 tijdens een vakantie in Portugal. De zaak wordt al dertien jaar wereldwijd op de voet gevolgd. Hoe gaat het nu verder?

Ten eerste is het belangrijk om op te merken dat er in het verleden al meerdere keren verdachten zijn opgepakt in deze zaak. Tot een doorbraak in het onderzoek is het nooit gekomen en ook nu heeft de politie nog niet voldoende concreet bewijs om deze verdachte in staat van beschuldiging te stellen. De 43-jarige Duitse man in kwestie wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van Madeleine en zit op het moment wegens drugshandel en verkrachting in de gevangenis in Duitsland. Voordat er dus verder iets kan gebeuren, moet de politie in Duitsland eerst meer bewijs verzamelen.

Als dat is gelukt, zal de man waarschijnlijk alsnog eerst zijn straf in Duitsland moeten uitzitten. Het Duitse OM bracht al naar buiten dat de man onder andere ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van een Duits meisje in 2015. Het is zeker mogelijk dat hij in Duitsland nog veroordeeld zal worden voor de andere feiten die hij mogelijk gepleegd heeft, naast de straf die hij op dit moment uitzit.

Overlevering

Om veroordeeld te kunnen worden in de zaak McCann, zal Portugal waarschijnlijk Duitsland vragen om overlevering, aangezien de verdwijning van Madeleine (het strafbare feit) plaatsvond in Portugal. Volgens art. 3 van het Portugese Código Penal is de Portugese strafwet van toepassing op elk strafbaar feit dat gepleegd is in Portugal. Het Duitse Strafgesetzbuch bepaalt op haar beurt in art. 3 dat het Duitse strafrecht slechts van toepassing is op strafbare feiten die gepleegd zijn in Duitsland. Kortom: Duitsland kan de verdachte niet vervolgen voor de verdwijning van Madeleine.

Dit internationale aspect maakt de zaak strafrechtelijke gezien interessanter, want voor een veroordeling moet de verdachte in principe naar Portugal, anders is slechts een veroordeling bij verstek mogelijk. Overlevering is uitlevering binnen de EU, ten behoeve van de vervolging van een verdachte of uitvoering van een al opgelegde straf. Binnen de EU zijn de procedures een stuk simpeler dan bij landen buiten de EU of tussen een land binnen de EU en een land buiten de EU. Sinds 2004 kan elke EU-lidstaat een Europees Aanhoudingsbevel uitvaardigen, waarmee de overlevering vrij gemakkelijk geregeld kan worden. Het is niet erg bureaucratisch en gaat vrij snel, omdat de lidstaten van de EU elkaar vertrouwen en het in zekere zin ook vrij gewoon is dat verdachten binnen de EU overgeleverd worden. De Nederlandse procedure voor overlevering – geregeld in de Overleveringswet – lijkt erg op de Duitse procedure, omdat de Duitse variant op onze Overleveringswet gebaseerd is op hetzelfde EU-besluit.

Complicaties?

Veel landen leveren eigen staatsburgers niet uit aan andere landen. Duitsland doet dat in beginsel ook niet. Een uitzondering wordt echter gemaakt binnen de EU. Eventueel zou de verdachte dus wel overgeleverd kunnen worden aan Portugal, aangezien dat een land is binnen de EU, ook al is hij een Duits staatsburger. In principe wordt er door veel landen – zo ook in Duitsland – vereist dat er sprake is van ‘dubbele strafbaarheid’ bij uitlevering. Dat houdt in dat het strafbare feit waarvoor de verdachte uitgeleverd zal worden óók strafbaar is in het land van herkomst. Aangezien het hier zou gaan om betrokkenheid bij de verdwijning van een minderjarige, zou dat geen problemen moeten opleveren. Omdat het echter gaat om een EU-land, is ‘dubbele strafbaarheid’ niet eens vereist. In principe zal de Duitse wetgeving dus geen strobreed in de weg leggen bij de overlevering van de verdachte aan Portugal, zodra Portugal daartoe een Europees Aanhoudingsbevel uitvaardigt.

En dan?

Als dit allemaal achter de rug is en de verdachte is aangekomen in Portugal, kan hij daar berecht worden voor de verdwijning van Madeleine. Mogelijkerwijs kan hij na een eventuele veroordeling zijn straf uitzitten in Duitsland, als Duits staatsburger. Ook daar zijn binnen de EU weer speciale regels voor. Voor het zover is, moet er de politie eerst nog meer bewijs vinden tegen de verdachte.

Wil je meer weten over de verdwijning van Madeleine McCann en heb je een account op Netflix? Netflix maakte vorig jaar een interessante documentaireserie over de zaak, genaamd ‘The Disappearance of Madeleine McCann’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven