Eindexamens? Op naar de rechter!

Delen:

Afgelopen woensdag, op 12 juni, kregen veel middelbare scholieren te horen of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Voor degenen die niet slagen rest vaak niets anders dan een herexamen of het schooljaar opnieuw doen. Aan eindexamens zitten vaak veel haken en ogen. Dit zijn drie rechtszaken waarbij het eindexamen centraal stond.

Scholiere uit Breda

In 2017 stapt een leerlinge uit Breda naar de rechter vanwege een eindexamen Frans. Voor het eindexamen heeft ze een 4.0 gehaald, maar ze is van mening dat ze een 4.1 had moeten krijgen. Met het cijfer 4.1 is ze alsnog geslaagd. Het College van Toetsen en Examens geeft iedereen die het examen gemaakt heeft 0,1 punt compensatie op het eindexamen. Maar voor deze dame is deze compensatie te weinig omdat ze 0.2 punt compensatie nodig heeft om alsnog te slagen. Het College koos voor 0,1 punt compensatie omdat anders het examen te makkelijk zou zijn geworden. Het standpunt van de advocaat van de eindexamenkandidate is dat de compensatie hoger was geweest als deze voor de beoordeling van het examen was opgemerkt. Volgens de rechter is dit niet te achterhalen, en dus bleef de compensatie in stand. Het is deze leerlinge dan ook niet gelukt om alsnog via de rechter haar vwo-diploma te behalen.

Vmbo-examen economie

Een eindexamen economie werd in 2005 beoordeeld met een 5.4. Na dit cijfer heeft er met de leerling en zijn vader een gesprek op de school plaatsgevonden bij de examencommissie. Daar blijkt dat er fouten zijn gemaakt bij de beoordeling van het examen. Omdat de tweede corrector niet mee wil werken aan een correctie van de beoordeling, heeft de jongen een herexamen gemaakt voor het vak. Voor het herexamen haalt hij een 4.4. Helaas ziet de eerste corrector van het herexamen geen reden om het examen nogmaals te beoordelen. De jongen is inmiddels – onder de voorwaarde dat blijkt dat hij geslaagd is – begonnen met een mbo-opleiding en zal deze moeten afbreken als blijkt dat hij niet geslaagd is. De rechter constateert dat er bij een aantal vragen een foutieve beoordeling heeft plaatsgevonden. De rechter kan evenwel niet bepalen of de jongen alsnog geslaagd is. Daarom veroordeelt hij de school tot het versturen van het herexamen naar de onderwijsinspectie. De onderwijsinspectie zal dan kijken of de jongen alsnog geslaagd is of niet. Of de jongen gezakt of alsnog geslaagd is, is onbekend.

Intrekken van een havodiploma

In 2014 heeft de rector van een middelbare school de uitgereikte havodiploma van een leerling ingetrokken. De jongen heeft hiertegen bezwaar gemaakt bij de rector, maar die verklaarde het bezwaar ongegrond. Tegen het bezwaar heeft de jongen beroep ingesteld en inmiddels lag de zaak op 9 december 2015 voor bij de Raad van State. Op de school zijn in mei 2013 verschillende eindexamens gestolen. Toen dit werd ontdekt, heeft de school leerlingen de mogelijkheid geboden om het gestolen examen opnieuw af te leggen. Vaststond dat als de leerling hier geen gebruik van zou maken, het diploma zou worden ingetrokken. De leerling kan namelijk beschikken over voorkennis van het eindexamen.  Het Openbaar Ministerie heeft in deze zaak vastgesteld dat de jongen beschikte over de gestolen examens Engels en economie. Naar aanleiding hiervan heeft de rector van de school de examens Engels en economie van de jongen ongeldig verklaard waardoor zijn diploma werd ingetrokken. De Raad van State oordeelt dat de jongen geen gebruik heeft gemaakt van de kans om de examens opnieuw te maken. Door hier geen gebruik van te maken, heeft hij de aanmerkelijke kans aanvaard dat zijn diploma zou worden ingetrokken. Het komt er dus op neer dat het de eigen schuld is van de jongen. Het hoger beroep is ongegrond verklaard en voor deze jongen betekent dit dat hij gezakt is.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven