Elize van Veen (Gorinchem) werd recalcitrant

Elize van Veen begon in 1999 aan haar rechtenstudie. Nu is ze advocaat en heeft ze haar eigen kantoor. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

(Elize is rechts te vinden: het staande meisje met blond haar, wit shirt en hand in de zij)

Elize van Veen studeerde van 1999 tot 2003 aan de Universiteit Utrecht en studeerde af op Nederlands recht, privaatrecht. Nu, bijna twintig jaar later, werkt zij als advocaat (en ondernemer) bij Goud Advocaten te Gorinchem.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering heb ik aan ‘De Uitdaging’. Tijdens die introductieweek werden werkelijk alle nieuwe Utrechtse studenten uitgenodigd om mee te doen in de stad met ‘De Uitdaging’, van kroegentocht tot het verbreken van een record in het Guinness Book of Records.
Mijn slechtste herinnering weet ik direct, want die heb ik aan de tentamens met multiplechoicevragen van het eerste jaar. Ik was toch rechten gaan studeren om uitgebreid uit te kunnen leggen waaróm ik tot een bepaald antwoord kwam? Het recht is niet zwart wit, dus multiple choice is in mijn ogen (nog steeds) onmogelijk. Ik werd daar heel recalcitrant van, kan ik me herinneren, maar gelukkig kon ik in de jaren daarna lekker bij elk tentamen letterlijk 18 kantjes volschrijven met kramp in mijn hand bij het eindsignaal.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak was personen- en familierecht. Ik wist al heel snel dat daar mijn interesse lag. Daar lag mijn passie en dat is nooit meer weggegaan.
Mijn minst favoriete vak was staats- en bestuursrecht. Achteraf bezien denk ik dat het wel nuttig is geweest voor bepaalde dingen, maar man man man wat vond ik dat saai.

Elize van Veen ‘nu’

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Ernée Loeb. Zij was docent personen- en familierecht, maar gaf ook de vakken verbintenissenrecht en goederenrecht. Overigens vond ik die laatste twee vakken ook erg leuk, terwijl de meeste studenten die vakken echt haatten.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Niets! Ik ben trots op de keuzes die ik heb gemaakt en het pad dat ik heb doorlopen. Natuurlijk vraag ik mij wel eens af, wat als ik dit, wat als ik dat? Maar ik had geen enkele ervaring willen missen en als ik nieuwsgierig blijf, ga ik toch nog eens proberen om de eventuele schade in te halen. Overigens begint bij mij wel de ambitie te kriebelen om rechter te worden, dus wie weet.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Geniet zoveel mogelijk van de studententijd, haal alles eruit wat erin zit en volg je hart. Kijk in de keuken bij kleine en grote kantoren en voel wat het beste bij je past. Het opbouwen van een cv is natuurlijk handig als je grote ambities en toekomstplannen hebt, maar mijn overtuiging is dat je uiteindelijk het meeste hebt aan een omgeving waar je in past. Voel in welke omgeving je past en bij welke mensen je je het meest op je gemak voelt. Dan voelt werken nooit als werken en kun je juist het beste uit jezelf halen.

Elize van Veen was onlangs ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven