Europees Openbaar Ministerie voortvarend van start

Het Europees OM bestaat slechts een jaar, maar is in die tijd wel bijzonder productief gebleken. Zo werd er voor ruim een kwart miljard euro teruggevorderd. Met meer middelen zou het orgaan nog veel effectiever kunnen zijn, meent de EU-aanklager.

Delen:

Depositphotos_268187748_S-1bbc424c
EU-hoofdaanklager Laura Kövesi (foto: Depositphotos)

Dat meldt Trouw. Inmiddels is er voor 259 miljoen euro teruggevorderd, zijn er 28 personen aangeklaagd en vier veroordeeld. Deze cijfers bevestigen de dadendrang waarmee openbaar aanklager van de Europese Unie uit de startblokken kwam: in de eerste drie maanden van zijn bestaan werden meteen maar liefst driehonderd zaken geopend. De geoogste resultaten overtreffen echter iedere verwachting: intern was de inschatting pas in het tweede jaar successen te kunnen presenteren.

Langverwacht

Het vervolgingsorgaan ging op 1 juni 2021 van start, maar had al veel langer op zich laten wachten. Reeds in het Verdrag van Lissabon, dat in 2009 van kracht werd, was de mogelijkheid tot oprichting ervan opgenomen. Zoals bij zoveel Europese processen, werd echter de nodige vertraging opgelopen. Van de huidige 27 lidstaten van de EU zijn er 22 aangesloten – Hongarije, Ierland, Polen Zweden en Denemarken nemen (nog) niet deel.

Het EU-OM, dat ook wel met het acroniem ‘Eppo’ wordt aangeduid (kort voor European Public Prosecutor’s Office), richt zich op delicten die raken aan de financiële belangen van de EU. Het Europees parket kan strafrechtelijke onderzoeken openen naar corruptie, witwassen, grensoverschrijdende btw-zwendel en andere delicten waarmee Europees geld is gemoeid.

Onderbedeeld

Volgens Trouw is Eppo “de enige Europese dienst die meer verdient dan hij kost.” Daar valt dan ook een wereld te winnen, als je het directeur Laura Kövesi vraagt. De Europees hoofdaanklager, die onder meer haar sporen verdiende als procureur-generaal bij de Roemeense Hoge Raad van Cassatie en Justitie (de jongste ooit), hekelt de in haar ogen summiere financiële ondersteuning die haar organisatie vanuit de EU wordt geboden. “Ik had niet verwacht dat ik moest beginnen in een kantoor waar ongeveer net zoveel personeel was als bij een plattelandsjustitiekantoor in Roemenië”, vertelt ze in de krant.

Eppo wordt vervolgd

Over een verhoging van het budget is Kövesi in gesprek met de Europese Commissie. Met meer geld zou er nog veel meer fraude opgespoord en bestraft kunnen worden – tientallen miljarden per jaar, schat ze. Naast de financieringskwestie vormt ook de Poolse houding tegenover Eppo haar een doorn in het oog. Het land volhardt in zijn weigering om mee te werken aan onderzoeken, iets wat de andere staten niet-deelnemende staten (zelfs Hongarije) wel doen. Inmiddels wordt ook al gesproken over uitbreiding van de vervolgingsbevoegdheden naar milieucriminaliteit. Wordt vervolgd…

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven