Excellente rechtenstudenten kiezen liefst voor Stibbe

Als je een excellente rechtenstudent vraagt waar hij of zij graag wil werken, dan zou het antwoord best wel eens "Stibbe" kunnen zijn. Stibbe is namelijk als meest populaire kantoor uit de Legal Top Talent Survey 2020 gekomen.

Delen:

Aan de survey deden in 2020 366 rechtenstudenten mee. De Legal Top Talent Survey is een onderzoek dat jaarlijks onder excellente rechtenstudenten plaatsvindt om hun keuzemotieven om wel of niet voor een bepaald kantoor te kiezen, in kaart te brengen. De kantoren worden in de survey gerangschikt naar bekendheid, voorkeurspositie en imago, maar ook naar gepercipieerde kwaliteit van praktijken, innovatie en diversiteit.

Uitstraling wint, Stibbe meest populaire kantoor

Stibbe is net als in 2019 opnieuw het meest populaire kantoor van Nederland, gevolgd door De Brauw, Houthoff en Pels Rijcken. Loyens & Loeff scoort hoog onder studenten fiscaal en notarieel recht. Voor Angelsaksische kantoren blijft het moeilijk goed te scoren onder studenten. Allen & Overy springt er echter relatief positief uit.

Stibbe heeft volgens surveyrespondenten al jaren een zeer open en aantrekkelijke uitstraling, zo laat Legal Top Talent weten. “Daarnaast weet het de inhoudelijke component steeds beter over te brengen. In combinatie met de eerder ingezette sterke terugval van De Brauw heeft Stibbe overtuigend de vorig jaar overgenomen positie als meest populaire kantoor dit jaar gehandhaafd.”

Tweede en derde plek is ‘close call’

“Onder de absolute groep topstudenten die aan de survey meededen is De Brauw haar positie als gedroomde bestemming kwijtgeraakt. Vorig jaar stond het kantoor zelfs even op een vierde plek in de ranglijst, dit jaar eindigt het kantoor net boven Houthoff op de tweede plaats. Op het gebied van fiscaal en notarieel recht blijft Loyens & Loeff de meest gewilde werkgever onder rechtenstudenten. In populariteit onder Nederlands recht studenten blijft het kantoor echter achter. De praktijken fiscaal en notarieel trekken niet alleen Loyens & Loeff omhoog; door de grotere aanwezigheid van fiscaal en notarieel recht studenten in de totale groep stijgt ook Houthoff naar een tweede plaats in de ranglijst.”

Angelsaksische kantoren hebben het aanhoudend moeilijk

“Voor de Angelsaksische kantoren blijft het erg moeilijk zich positief te onderscheiden bij studenten. Hoewel Allen & Overy met afstand het beste presteert van de Angelsaksische kantoren staat de zevende plaats op de ranglijst in schril contrast met de hoge scores die Allen & Overy in diverse internationale rankings behaalt. Uit de survey blijkt echter wel dat Allen & Overy op de gebieden innovatie en diversiteit – waar ook in de Nederlandse advocatuur veel aandacht voor is – de ranglijsten aanstuurt. Het kantoor bracht jaren geleden al focus op deze gebieden aan, als internationaal gedreven kantoorinitiatief.”

Langetermijntrends

Uit de meest recente survey blijkt nog steeds dat studenten veel waarde hechten aan work-life balance. Opleiding staat hoog in het vaandel en men zoekt naar meer flexibele werkvormen. De populariteit van middelgrote en nichekantoren, die volgens studenten meer bij die voorkeuren passen, neemt toe ten opzichte van de populariteit van de grote kantoren. Maarten van der Kwaak, oprichter en partner bij Legal Top Talent: “Waar het vroeger de droom was om partner te worden bij een groot kantoor zien we dat het merendeel nu na de opleiding verwacht te vertrekken. Slechts één op de vier studenten verwacht langer dan zes jaar bij zijn eerste werkgever te blijven. Ook zien we dat de twijfels over een start in de advocatuur verder blijven toenemen. Slechts 17% van de aan de survey deelnemende studenten zegt geen twijfels te hebben over een start in de advocatuur, dit was vorig jaar nog 24%. Redenen voor twijfel zijn de eerdergenoemde work-life balance, maar ook de hiërarchische structuur binnen de advocatuur en de aanwezigheid van uitdagendere alternatieven (bijvoorbeeld werken bij de big 4, of aan de slag gaan bij een start-up) spelen een rol. Opmerkelijk aan de surveyresultaten is bovendien dat er een omvangrijke en toenemende groep studenten is (27%) die het gebrek aan purpose en sociale doelstelling benoemt als twijfel om te starten binnen de advocatuur. “

De eerstvolgende survey zal ongetwijfeld laten zien in hoeverre Corona de voorkeuren gaat beïnvloeden. Na jaren van economische voorspoed is het de vraag of economische tegenslag de populariteit van het relatief stabiele beroep van advocaat weer doet toenemen. De trend naar meer flexibele werkvormen – zoals de mogelijkheid voor een verkorte werkweek en thuiswerken – blijft zich net als in voorgaande surveys vooral onder jongere studenten voortzetten. Vanwege de toename in thuiswerken door corona zou de trend zich in 2021 versneld kunnen verder ontwikkelen, hoewel vooral bij de groep die nog moet beginnen met werken meer behoefte aan direct contact met collega’s waarschijnlijk blijft bestaan, voorspelt Legal Top Talent.

De ondervraagde studenten behoren tot de top van de markt. Hun cijfergemiddelde ligt tussen de 7 en de 8 (voor masterstudenten tussen de 7,5 en de 8) en de groep bestaat voor de helft uit Honours studenten en voor de helft uit Legal Top Talent-kandidaten, die vaak ook Honours studenten zijn. De studenten zijn afkomstig uit het hele land en zijn gemiddeld 22 jaar. Van de groep is 65% vrouw, wat in lijn is met de grote populariteit van de rechtenstudie onder vrouwen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven