Exchange Experience: Australië

Delen:

foto: Depositphotos

Het afgelopen semester heeft Xander de Vries doorgebracht in Sydney, Australië. Daar heeft hij het genoegen gehad een half jaar te studeren aan UNSW (University of New South Wales). In deze blog zet hij het een en ander uiteen over het studeren in Australië als Nederlandse rechtenstudent.

Als land is Australië een absolute aanrader. De natuur is prachtig en erg uitgestrekt: zelfs vanuit de grote steden Sydney en Melbourne kun je al binnen enkele uurtjes de wijde natuur intrekken en bekende plekken zien zoals de Great Ocean Road, Jervis Bay en Blue Mountains National Park. Ik ben zelf van plan om later deze maand een roadtrip te maken in de deelstaat Queensland, waar je onder andere kunt duiken in de Great Barrier Reef en langs de hele kust kunt surfen. Met een beetje geluk kom je er met slechts een lichte haaienbeet vanaf.

Als je in Sydney of Melbourne studeert is het ook al een ervaring op zich om in zo’n grote stad te leven waar altijd wel iets te doen is – in Nederland komt qua grootte eigenlijk alleen Amsterdam enigszins in de buurt. Het zijn zeker geen goedkope steden zijn om in te wonen: vooral voor de huur zul je wel even bij DUO langs moeten gaan. Daar staat dan wel een heel bruisend stadsleven tegenover.

Daarnaast zou ik je aanraden om ook stil te staan bij de geschiedenis van Australië en je in te lezen over de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het land. De komst van de Europeanen in Australië heeft een verwoestende impact gehad op hun cultuur en levenswijze, en er is nog altijd veel racisme tegen de overgebleven bevolking Aboriginals.

Collegestijl

Specifiek op mijn uitwisselingsuniversiteit is de collegestijl wezenlijk anders dan in Nederland. Elke week bestaat een vak uit een drie uur durend werkcollege met ongeveer dertig tot veertig mensen. Er wordt tamelijk veel gediscussieerd en dit vereist dus ook dat je veel voorbereidend werk hebt geleverd, aangezien twintig procent van het eindcijfer bestaat uit ‘class participation’. Ook is aanwezigheid bij deze colleges verplicht. Op andere universiteiten in Australië zul je waarschijnlijk een wat traditionelere stijl collegestijl aantreffen met grotere, niet verplichte hoorcolleges.

Campus/studentenleven

De meeste Australische universiteiten hebben campussen die wel wat weg hebben van de Amerikaanse stijl, inclusief de studentenhuisvesting op campus. Australische studenten zijn over het algemeen wel redelijk druk bezig met hun studie en een cultuur van gezelligheidsverenigingen zul je dan ook niet echt aantreffen. Je hebt echter wel allerlei andere soorten clubs waar je actief in kunt zijn, van de surfvereniging tot de schaakvereniging. Daarnaast wordt je in de eerste weken veel gestimuleerd kennis te maken met andere uitwisselingsstudenten, en zo zul je gauw een groep vrienden om je heen hebben. De ervaring leert dat uitwisselingsstudenten vaak elkaar opzoeken, omdat die toch meer op dezelfde golflengte zitten: een lokale student heeft minder drang om te reizen, de stad te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen, tenzij het hun eerste jaar is.

Rechten

Studeer je rechten in Australië, dan studeer je in een common law land. Dit verschilt wezenlijk met het civielrecht dat continentaal Europa kenmerkt. Er ligt meer nadruk op precedent en rechtszaken, ook rechtszaken vanuit andere common law systemen. Dit is een groot verschil met de nadruk op wetgeving die in landen als Nederland of Duitsland heerst, en het zal zeker even wennen zijn om ineens maar weinig houvast te hebben aan een uitgebreid wetboek als primaire bron. Ook al ben je niet verplicht om rechtenvakken te volgen op je uitwisseling, zou ik het toch aanraden om te doen: het zal je kennis van het recht in brede zin verrijken.

Ben je niet vies van wat avontuur? Altijd al een keer willen surfen? Wil je een half jaar doorbrengen in een van de meest relaxte landen in de wereld, ver weg van het gure Nederlandse weer? Go down under!

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven