Extinction Rebellion: klimaatstaking of gevaarlijke sekte?

Delen:

Het zal de meesten van jullie vast niet zijn ontgaan: de protestgroep Extinction Rebellion verspreidt zich als een olievlek over de wereld. Maar wat is Extinction Rebellion nu eigenlijk en wat eist deze groep?

Met hun idool Greta Thunberg in het achterhoofd voeren de leden van Extinction Rebellion (afgekort als XR) actie in steden over de hele wereld. Ook Amsterdam was de afgelopen tijd aan de beurt. Klimaatactivisten lijmden zich vast aan de ABN AMRO op de Zuidas, bouwden een tentenkamp in het Vondelpark en bezetten onder andere de Stadhouderskade. De XR krijgt steun vanwege het feit dat er geprotesteerd is voor de klimaatdoelstellingen. Maar er is ook veel kritiek. Zo zouden de eisen van de protestgroep niet reëel zijn. De beweging heeft kort gezegd drie eisen die overheden zouden moeten bewerkstelligen:

  1. Eerlijkheid met betrekking tot de klimaatcrisis.
  2. Alles doen wat nodig is om de biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen naar nul te brengen binnen vijf jaar.
  3. Burgers laten beslissen in een zogeheten Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Gevaarlijke sekte?

Oprichter Roger Hallam gaf aan dat hij met zijn sociale beweging overheden wil dwingen om te handelen. En als ze dit niet doen, zijn ze gedwongen om deze overheid in kwestie te doen vallen, waarbij zelfs ‘some may die in the process’. Niet gek dat XR ook wel wordt gezien als een revolutionaire groepering die het kapitalisme probeert te verwoesten, in plaats van dat het ‘opkomt voor de belangen van het klimaat’. Hun voornaamste doel lijkt meer om het gehele politieke systeem om te gooien.

Effectief?

Dat XR effectief is, bleek bijvoorbeeld eerder dit jaar in Londen. Na verschillende acties verklaarden de M.P.’s (Members of the Parliament) een climate and environment emergency. Ondanks het feit dat de oprichter vreemde uitspraken heeft gedaan, ben ik ervan overtuigd dat de meeste demonstranten zich vooral aansluiten bij de beweging vanwege het feit dat ze op willen komen voor de klimaatbelangen. Kenmerkend voor XR is dat dit gebeurt op een geweldloze manier. Het gaat hen puur om het maken van een statement. Het is naar mijn mening dan ook meer dan belangrijk om een dergelijk geluid te creëren tegen de verschillende overheden. Misschien zijn we de tijd van ‘braaf protesteren’ over dit topic allang gepasseerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven