Mr. van de week

Feride Tosun over de realityserie Misdaad Advocaten

foto: Cornelie Tollens

Mr. van de week is strafrechtadvocaat Feride Tosun. Zij is een van de zes vrouwelijke strafpleiters die worden gevolgd in de documentairereeks Misdaad Advocaten, vanaf 16 oktober te zien op Net 5. Tosun is sinds 2013 advocaat en heeft een eigen kantoor in Zaandam.

Spannend, om binnenkort op tv te zijn?
We zijn inmiddels al zo lang bezig geweest met de opnames en al het werk vooraf, dat ik eigenlijk vooral benieuwd ben naar de reacties nadat de serie is bekeken.

Wat was voor u de reden om mee te doen aan Misdaad Advocaten?
Veel mensen begrijpen niet waarom ik mensen bijsta die verdacht worden van ernstige feiten. Ik probeer in deze documentairereeks uit te leggen wat ik doe en waarom ik dat doe.

De camera volgt u en de anderen tijdens bezoeken aan rechtbanken, politiebureaus en gevangenissen en tbs-klinieken, om te laten zien hoe het daar toegaat. Leverde dat nog problemen op, bijvoorbeeld doordat cliënten niet gefilmd wilden worden?
Er werd dagen vooraf toestemming gevraagd aan de rechtbank om te mogen filmen. Pas zodra toestemming werd gegeven werd er gefilmd. Indien een cliënt niet in beeld wilde, gebeurde dit ook niet. Er is veel tijd gestoken door het team achter deze documentaire om alle personen niet of onherkenbaar in beeld te brengen. Er komt zoveel werk bij kijken. Daar heb je echt geen idee van wanneer je iets bekijkt op tv.

“Gruwelijke moorden, omvangrijke mensenhandelzaken, complexe drugshandel-transporten en gesprekken met pedofielen en verkrachters zijn voor deze advocaten aan de orde van de dag”, aldus het ronkende persbericht. Maar we nemen aan dat u en uw collega’s in deze realityserie toch ook veel gewone huis-tuin-en-keuken-strafzaken behandelen. Is daar ook aandacht voor?
Ja, zeker. De camera volgt mij niet alleen wanneer ik bezig ben met grote zaken. Ook eenvoudige strafzaken zijn gefilmd en komen eveneens in het programma. Ik heb voor het strafrecht gekozen omdat het vak veelzijdig is. Je zit als strafrechtadvocaat (gelukkig) niet de hele dag op kantoor. Elke zaak is anders en het verveelt nooit.

Het programma − een samenwerking tussen Net 5 en de makers van LINDA − wil ook de combinatie van werk en privéleven laten zien. Hoe was het, om tot in uw huiskamer en de speeltuin te worden gevolgd?
Ik moet zeggen dat dit eigenlijk niet de bedoeling was. Uiteindelijk ben ik er helemaal in verzopen geraakt en vond ik het ook geen probleem meer. Je raakt er aan gewend op enig moment.

Heeft de moord op Derk Wiersum uw kijk op de strafrechtadvocatuur veranderd?
Voor de moord op Derk Wiersum had ik nooit het idee dat ik als strafrechtadvocaat serieus risico kan lopen vanwege een zaak. Ik kijk nu niet anders naar de strafrechtadvocatuur, maar zal in de toekomst eerder een zaak weigeren als ik zou weten dat die een groot risico met zich meebrengt.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Dan werden onschuldige personen nooit meer veroordeeld voor een feit dat zij niet hebben gepleegd.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Het starten van mijn eigen advocatenkantoor.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Bart Stapert, een uitstekende en ervaren strafrechtadvocaat, die nu raadsheer is. Ik heb tijdens mijn studie stage bij hem gelopen en heb gezien met hoeveel passie hij zijn werk deed.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Ik kan goed voetballen.

Welke film zag u het laatst?
El Camino

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Mohammed Ali (als hij nog had geleefd)

Lees meer over de studententijd van Feride Tosun.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures