Kunnen we vanaf 2023 gaan flexstuderen?

Delen:

Op dit moment loopt er een pilot voor flexstuderen. Studenten moeten volgens de Kamer de mogelijkheid krijgen om collegegeld per studiepunt te betalen. Hierdoor kunnen studenten naast hun studie gemakkelijker werken. Ik zelf als student, kan mij hier goed in vinden.

Voor iedere student moet het in 2023 mogelijk zijn om het collegegeld per studiepunt te betalen. Op dit moment lopen er verschillende pilots, maar de VVD en PvdA pleiten nu al voor een behoud van deze mogelijkheid. De meerderheid van de Kamer is het hiermee eens. Deze mogelijkheid biedt voordelen voor studenten.

Minder stress

Ten eerste levert het een stuk minder stress op. Doordat studenten niet meer met hoge kosten worden opgezadeld als zij een extra studiejaar nemen, wordt de druk op de studenten verlaagd. Op dit moment moet een student het volledige collegegeldbedrag betalen, ook als er nog maar één tentamen gemaakt hoeft te worden. Studenten voelen nu erg de druk om alles binnen de drie jaar te halen, het gaat immers meer dan 2000 euro kosten als zij één vak niet weten af te sluiten. Deze druk wordt door de nieuwe regeling voorkomen.

Je eigen onderneming beginnen

Hiernaast maakt de regeling het makkelijker voor studenten om een onderneming te drijven. Zij kunnen immers zelf beslissen welke vakken zij dat jaar gaan volgen, zonder hoge kosten te maken. De drempel om een onderneming te beginnen wordt verlaagd, wat weer ten goede komt aan de economie. Op dit moment is het voor veel studenten niet mogelijk om een onderneming te beginnen, omdat zij naast de kosten voor de onderneming, ook nog meerdere jaren het volledige collegegeld moeten betalen.

Langer studeren

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook deze. De kans is erg groot dat studenten nu langer over hun studie gaan doen. Een groot gedeelte van studie wordt gefinancierd door de overheid. Dus als studenten langer gaan studeren, gaat de overheid hogere kosten maken. Dit zal uiteindelijk ten koste komen van de belastingbetaler.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven