Ga je op uitwisseling? Dan zijn deze 6 tips voor jou

Delen:

Als je aan een willekeurige student vraagt wat er op zijn of haar bucketlist staat, zal ongetwijfeld ergens in het rijtje ‘reizen’ staan. Het is daarom ook niet gek dat steeds meer studenten een semester, of zelfs langer, abroad gaan studeren. The best of both worlds, want zo komen studeren en reizen samen. Maar zo’n exchange brengt best een hoop geregel met zich mee. Daarom voor jou, wereldreiziger, een lijstje met tips.

TIP 1. Kies de juiste universiteit

De eerste stap is natuurlijk het kiezen van een universiteit. Kijk bij de buitenlandse universiteiten niet alleen naar de ranking. Natuurlijk, hartstikke leuk en aardig zo’n prestigieuze universiteit, maar verkijk je daar niet op. Dit betekent namelijk vaak ook langere dagen, hogere werkdruk en minder genieten van het reizen waar je nou precies over droomde. Het is beter om te selecteren op basis van vakken die desbetreffende universiteit aanbiedt. Waar in Nederland de vakken vaak erg globaal zijn (goederenrecht, bestuursrecht enzovoort), zijn er op veel buitenlandse scholen specifiekere vakken. Biedt een school vakken aan die jou erg interesseren, dan is dat belangrijker dan op welk nummertje op een lijst deze universiteit staat.

TIP 2. Begin op tijd met voorbereiden

Nadat je bent toegelaten begint het echte werk eigenlijk pas echt. Het is zaak om tijdig te beginnen met uitzoeken wat je nodig hebt. De meeste communicatie gaat via je buitenlandse universiteit. Zij mailen jou de info die je nodig hebt, je deadlines enzovoort. Maak daarom in je e-mail een speciale map waar je alle mails van je buitenlandse universiteit naar verplaatst. Zo heb je alles bij elkaar en is er enigszins overzicht. Zoek daarnaast op tijd uit wat voor visum je nodig hebt. Over het algemeen zijn ambassades niet de meest snelle en duidelijke instanties, dus neem hiervoor de tijd. Bovendien zijn hun sites vaak erg cryptisch: veel plek voor vragen is er niet. Op het internet valt wel het een en ander te vinden, maar hiervoor moet je wel echt de tijd nemen. Keep that in mind.

TIP 3. Ga naar bijeenkomsten

Organiseert je universiteit in Nederland bijeenkomsten voor exchange studenten? Ga hier dan heen. Niet alleen om andere lotgenoten te ontmoeten, maar ook voor alle nuttige informatie. Deze bijeenkomsten worden vaak door een team georganiseerd dat al jaren bezig is met uitwisselingen. Zij kunnen veel, al dan niet al je vragen beantwoorden.

TIP 4. Zoek ervaren studenten

Dit is misschien wel de meest waardevolle tip: zoek studenten die voorgaande jaren naar dezelfde universiteit zijn gegaan.  Zij zijn precies door hetzelfde proces gegaan als jij, en kunnen je behoeden voor fouten die zijn begaan hebben. Ze kunnen je helpen met vragen en ze kunnen je tips geven. Vraag dus eens rond bij ouderejaars of zij mensen kennen die naar dezelfde bestemming zijn geweest.

TIP 5. Maak lijstjes

Misschien logisch, maar als je er niet van bent, probeer het dan toch: maak lijstjes. Er komen zoveel informatie en to do’s op je af, dat het moeilijk kan zijn om overzicht te behouden. Maak op je telefoon (of op papier) een lijstje, en blijf deze aanvullen. Je zal snel merken dat de lijst voller en voller wordt. Het is handig om alles in een te hebben, scheelt een hoop gestress.

TIP 6. Geniet

Is het dan daadwerkelijk zo ver: geniet. Dit is een kans die je niet vaker zal krijgen. Tuurlijk, cijfers zijn ook belangrijk, maar vergeet niet dat het simpele feit dat je in het buitenland studeert ook een hele hoop zegt over je kunnen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven