‘Ga minimaal zes maanden aan een buitenlandse universiteit studeren’

Delen:

Bart Swier tijdens zijn studententijd

Bart Swier (Vink, Veldman & Swier advocaten) is al zo’n kwart eeuw geleden afgestudeerd. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd. Er is één ding waar hij eeuwig spijt van heeft: dat hij tijdens zijn studie niet in het buitenland is gaan studeren.

Bart Swier (49) begon in 1989 met zijn studie rechten aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde in 1995 af in het strafrecht. Vanaf 1999 werkt hij bij advocatenkantoor Vink, Veldman & Swier advocaten. “Wij doen uitsluitend strafzaken met de nadruk op zedenzaken, drugs en fraude alsmede veel bestuurs- en strafrechtelijke zaken die zijn gerelateerd aan coffeeshops: vergunningen, sluitingen, BIBOB enzovoort.”

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering aan mijn studie was het vak Forensische psychiatrie, dat in het Pieter Baan Centrum zelf werd gegeven door de toenmalig geneesheer-directeur Frank Beyaert. Die man had fascinerende verhalen over alle (zwaar) gestoorde delinquenten die hij in het Pieter Baan Centrum had geobserveerd.

Mijn slechtste ervaring was het hoorcollege Burgerlijk Procesrecht dat uitsluitend via een audioverbinding was te volgen via een grote zaal aan de Vondellaan. Die audioverbinding was slecht en als hij weer eens uitviel, moest er iemand vijf minuten lopen naar de zaal waar de hoogleraar in de andere zaal (live) aan het doceren was. Het rechtenonderwijs destijds aan de Universiteit Utrecht was soms massaal en (daardoor) bar slecht.

Wat was uw meest en minst favoriete vak en waarom?
Het leukste vak was  forensische psychiatrie, het saaiste vak was staatsrecht.

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Mijn hoogleraar Constantijn Kelk was mijn held. Een enorm bevlogen man, vol compassie met delinquenten en een briljant spreker.

Bart Swier nu

Wat zou u de huidige generatie studenten willen adviseren?
Probeer al tijdens je studie iets concreets met je rechtenstudie te doen: werken bij een rechtswinkel of zoiets, dan komt je studie tot leven. En ga minimaal zes maanden aan een buitenlandse universiteit studeren, anders krijg je eeuwig spijt.

Bart Swier is deze week ook Mr. van de week op mr-online.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven