Gaswinning, Groningers en de bestuursrechter

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Nadat de voorzieningenrechter er eerder twee keer aan te pas moest komen, heeft de Afdeling bestuursrechtspraak op 18 november 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:3578) geoordeeld over de gaswinningsbesluiten van minister Kamp van 30 januari 2015 en 29 juni 2015 (wijzigingsbesluit) of beter: de besluiten waarmee minister Kamp heeft ingestemd met het winningsplan Groningen en het meet- en monitoringsplan seismisch risico Groningen van de NAM.

Tegen die besluiten was door ruim 40 partijen beroep ingesteld, waaronder burgers, tal van gemeenten, de provincie Groningen, twee waterschappen, een woningcorporatie, de Veiligheidsregio Groningen  en de Groninger Bodem Beweging. De hoogste bestuursrechter heeft beide besluiten van de minister vernietigd. Het eerste besluit omdat uit het tweede besluit bleek dat de minister het eerste besluit zelf achterhaald en onjuist vond. Het tweede besluit omdat de minister er niet in is geslaagd overtuigend te motiveren waarom de winning van 33 miljard kubieke meter gas verantwoord was. De bestuursrechter volstaat niet met vernietiging van de besluiten, omdat de appellanten daarmee in een slechter positie zouden komen dan zonder het instellen van beroep (verbod reformatio in peius). Dan zouden minister en NAM namelijk kunnen terugvallen op het vorige winningsplan en instemmingsbesluit, dat in hoeveelheid en in tijd geen beperking kent. De bestuursrechter treft daarom tevens een voorlopige voorziening, waarbij de maximale gaswinning voorlopig wordt beperkt tot 27 miljard kubieke meter. Die hoeveelheid heeft de bestuursrechter niet zelf bedacht. Uit onderzoeken van de minister volgt dat die hoeveelheid voldoende is voor een wat temperatuur betreft normale winter. Als een relatief koude winter volgt, dan mag alsnog maximaal 33 miljard kubieke meter gas worden gewonnen. De reikwijdte van de getroffen voorlopige voorziening, die door de Groningers als een overwinning is ervaren, is beperkt. De voorlopige voorziening vervalt zes weken nadat de minister een nieuw besluit over instemming met een winningsplan voor het Groningerveld heeft bekendgemaakt. Minister Kamp heeft de Tweede Kamer in zijn brief van 30 november 2015 laten weten dat het nieuwe instemmingsbesluit nog in december valt te verwachten.

Zie ook de recente columns over Zwarte Piet en de monstertruck en Langemeijer in het bestuursrecht.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top