Gerechtshof legt lagere straffen op voor aanslag op advocaat Philippe Schol

In hoger beroep hebben de twee mannen die in november 2019 een mislukte moordaanslag pleegden op de Enschedese advocaat Philippe Schol celstraffen van ruim zeventien en vijftien jaar gekregen. Eerder legde de rechtbank drieëntwintig en achttien jaar op.

Delen:

GHARL-arnhem_highRes
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Arnhem (foto: de Rechtspraak)

Tijdens het uitlaten van zijn hond werd advocaat en curator  Schol (Schol & Gorter Advocaten) vlakbij zijn huis in het Duitse Gronau van dichtbij beschoten. Dat gebeurde vanuit een rijdende auto, met een semi-automatisch wapen. Een van de vijf kogels raakte zijn bovenbeen en zorgde voor een slagaderlijke bloeding. De advocaat overleefde de aanslag ternauwernood, maar zal er waarschijnlijk de rest van zijn leven pijn en last van houden.
In februari 2021 vertelde Schol in een interview met Een Vandaag over de aanslag.

Afwikkeling faillissement

Al snel ontstond het vermoeden dat de aanslag te maken had met de afwikkeling van een faillissement van een sportschool in Losser, waarbij Schol als curator betrokken was. De sportschool was een maand voor de aanslag op Schol beschoten.
Een paar maanden na de aanslag werd geld jaar voor de gouden tip uitgeloofd; na een jaar  kwamen twee verdachten uit Hengelo in beeld, Bert Jan ten V. en Maikel T.T.

‘Uitgeleende auto’

Beide mannen hebben altijd alle betrokkenheid bij de beschieting van de advocaat ontkend. Ten V. heeft verklaard dat er weliswaar vanuit zijn auto is geschoten, maar dat hij die auto had uitgeleend. Na de rechtbank Overijssel, die de mannen straffen van 23 en 18 jaar oplegde, gelooft ook het gerechtshof dat verhaal niet.
Het hof houdt de mannen verantwoordelijk voor poging tot moord (ECLI:NL:GHARL:2024:2606 en ECLI:NL:GHARL:2024:2609). De raadsheren baseren zich onder meer op het onderzoek naar de aangetroffen kogelhulzen bij de moordaanslag en bij de beschieting van de sportschool, op de gevonden schotresten in de auto en op afgeluisterde gesprekken.

Bedreiging

Ten V. heeft wel bekend op de kantine van de sportschool te hebben geschoten. Hij wordt ook hiervoor veroordeeld. Maar omdat er niemand in de afgesloten kantine aanwezig was, vindt het hof − anders dan de rechtbank − dat geen sprake was van een poging tot moord. Wel heeft de schutter zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging en vernieling.

Strafverzwarend

Omdat de aanslag op de advocaat te maken heeft met zijn werkzaamheden als curator, vindt het hof dat sprake is van een aantasting van de rechtsstaat, en dat is strafverzwarend. Ten V. wordt veroordeeld tot een celstraf van 17 jaar en 8 maanden, T.T. tot een celstraf van 15 jaar en 9 maanden. Daarnaast moeten de mannen de advocaat een schadevergoeding van ruim 384.000 euro betalen.

Derk Wiersum

De aanslag op Philippe Schol vond plaats twee maanden na de moord op advocaat Derk Wiersum. Eerder deze week werd bekend dat in die zaak de gevangenisstraffen definitief zijn. De Hoge Raad bevestigde de door het gerechtshof Amsterdam opgelegde straffen: beide daders zijn veroordeeld tot dertig jaar cel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven