Hoeveel studenten zullen naar verwachting de master Law & AI gaan volgen?
“Goede vraag. Toen we begonnen met de Law and Technologie minor in de bachelor, hoopten we op ten minste twintig studenten. Dat werden er veertig en inmiddels schrijven zich meer dan honderd studenten in voor die vakken. Dat vond en vind ik verrassend, want rechtenstudenten staan er niet om bekend dat zij rechten gaan studeren om vervolgens met programmeertaal aan de slag te gaan. Voor de masterspecialisatie hopen we op minimaal veertig studenten. Met al meer dan vijftig inschrijvingen gaat dat wel lukken.”
Wat leren studenten in deze master?
“Recht en AI. 🙂 Dat klinkt als een open deur, maar is het niet. Onze opleiding is uniek in de zin dat je zowel juridische als technische kennis meekrijgt. Je leert programmeren, hoe belangrijk data is en hoe je machine learning en natural language processing (NLP) uitvoert. Niet op het niveau van een computerwetenschapper, maar wel voldoende om de technologie beter te begrijpen en de regels er beter op te kunnen toepassen. De vakken worden dan ook gedoceerd door zowel juristen als computerwetenschappers die actief zijn in het juridische domein.”
Wat vond u de meest opmerkelijke vraag die tijdens de digitale informatiesessie werd gesteld over deze master?
“Of je de master ook kunt volgen zonder juridische bachelor. Er blijkt ook veel interesse te zijn voor niet-juristen.”
Kun je als jurist tegenwoordig nog wel mee zonder kennis van AI?
“Dat kan prima. Maar het is wel handig als er binnen je organisatie een aantal personen is dat er wel verstand van heeft, vooral van wat technisch gezien wel of niet kan. En als je die kennis zelf niet hebt, zoek dan hulp van buitenaf die kan helpen met het beoordelen van de (on)mogelijkheden van AI. Ik zie nog te veel organisaties die ‘iets met AI willen’. Dat is voor mij meestal een teken dat ze geen idee hebben en wel eens onverstandige keuzes kunnen maken omdat ze niet willen achterblijven.”
Velen zeggen: het gaat wel erg snel met AI in het recht. Deelt u die zorg?
“Geen idee. Gaat het echt zo snel? Ik maak mij meer zorgen om de technische geletterdheid: je kunt domme beslissingen nemen, bijvoorbeeld over welke software wel of niet aan te schaffen, als je niet kunt beoordelen wat AI wel en niet kan.”
Wat ziet u als grootste bedreiging van AI in het recht?
“Een ‘digital divide’: domeinen en disciplines die heel veel kunnen met AI, terwijl het juridische domein achterblijft. Het recht is te belangrijk om over te laten aan computerwetenschappers en andere niet-juristen.”
Wie of wat is uw bron van inspiratie?
“Mijn omgeving. Ik probeer mij te omringen met mensen die meer of iets anders weten en kunnen dan ik. Dat lukt goed, maar misschien zegt dat meer over mij dan over hen.”
Wat is niet over u bekend wat wel interessant is?
“Dat ik niet zo interessant ben.”
Als u het voor het zeggen had …
“… dan zou ik flink investeren in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer, bij voorkeur dit gratis maken, en de kosten ophalen bij degenen met winst en vermogen. Volgens mij zouden veel kiezers het hier mee eens zijn.”
Wat staat er op uw bucketlist?
“Ik kan niets bedenken. Ik ben gelukkig met de dingen die ik doe.”
Welke jurist verdient volgens u een compliment?
“Mijn directe collega’s, die samen met mij geloven dat we de samenleving een beetje beter kunnen maken door de verantwoorde inzet en ontwikkeling van data en AI binnen het buiten het juridische domein. Ik weet niet of ik het ze vaak genoeg zeg.”
Welk boek heeft u het laatst gelezen?
“Bert en Ernie.”
Wat is uw guilty pleasure?
“Dat ik met een super soaker – een groot waterpistool – studenten beschiet die niet zitten op te letten in de collegezaal.”
Met welke beroemdheid zou voor een dag een gevangeniscel willen delen?
“Ralph Nadar, een activist die een belangrijk deel van zijn rechtenfaculteit wist te mobiliseren om allerlei belangrijke rapporten te schrijven. Deze leidden, als ik het me goed herinner, onder meer tot de verplichtstelling van de autogordel.”