Gilde koopt detacheerder DPA

Investeringsmaatschappij Gilde neemt detacheerder DPA over en haalt het van de beurs. Daartoe is een openbaar bod op alle geplaatste en uitstaande aandelen gedaan van circa 79.8 miljoen euro. Onder de vleugels van Gilde kan DPA zijn groeistrategie versnellen. Gilde zal het managementteam van DPA ondersteunen bij het realiseren van zijn strategische prioriteiten.

Delen:

Adviseurs Gilde: Linklaters (Jan Willem de Boer, Jaap Geleijns, Sander van de Ven, Bas van Niekerk, Vincent Gerlach, Jill Reijnen), Simmons & Simmons (Leo Verhoeff)

Adviseurs DPA Group: Allen & Overy (Tim Stevens)

Dealmaker van de maand mei 2021, Jan Willem de Boer, dealmaker voor Linklaters: “We zien dat de laatste tijd weer uitvoerige discussies worden gevoerd over de Material Adverse Change (MAC)-clausule. Een epidemie of pandemie werd in veel overnameovereenkomsten van vóór de coronacrisis niet als specifieke uitzondering op de MAC genoemd. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus is dat nu vaak wel het geval, zodat de koper de overeenkomst niet om die redenen mag beëindigen. De verkoper wil voor een dergelijk evenement, dat niet in zijn macht ligt, niet verantwoordelijk zijn en voor een koper is dit risico soms lastig te aanvaarden.

Ook in deze transactie is gesproken over de vraag in hoeverre de (toekomstige) gevolgen van de coronacrisis kwalificeren als een MAC-event. Er zijn hele boekenkasten volgeschreven over MAC-clausules, maar tot voor kort was dit in onderhandelingen veelal een rituele dans waarbij de adviseurs de gebruikelijke argumenten uitwisselden. Als gevolg van de coronacrisis is de MAC weer actueler dan ooit en worden hier stevige discussies over gevoerd. Verder is het bijzonder dat meer dan twee derde van de huidige aandeelhouders van DPA onherroepelijk hebben toegezegd hun aandelen onder het bod te zullen aanbieden. Hieruit blijkt duidelijk dat het bod op veel steun kan rekenen bij de aandeelhouders van DPA.

Gilde is via Kempen, de financieel adviseur van Gilde in deze transactie, bij ons terechtgekomen. Als adviseur van Gilde zijn wij verantwoordelijk voor de onderhandelingen en het opstellen van de transactiedocumentatie, zoals het merger protocol en het biedingsbericht. Onze toegevoegde waarde is de ervaring die wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd op het snijvlak van de commerciële wensen van partijen en het sterk gereguleerde proces van een openbaar bod. Zo traden wij recentelijk op voor VolkerWessels bij het openbaar bod van Reggeborgh op VolkerWessels, stonden wij het Vlaamse Mediahuis bij toen zij Telegraaf Media Groep van de beurs haalden en waren wij betrokken bij de openbare biedingen op USG People en het bod op de preferente aandelen van Unilever. Door deze jarenlange ervaring zijn wij in staat om cliënten optimaal te adviseren.

Het ondertekenen van het merger protocol is altijd een bijzonder moment in een openbaar bod. In deze overeenkomst leggen de bieder en de onderneming de belangrijkste afspraken vast. Aan het tekenen van het merger protocol gaan vaak intensieve onderhandelingen onder strenge geheimhouding vooraf en het blijft bijzonder om deze eerste fase af te sluiten met een persbericht waarin de transactie openbaar wordt gemaakt. Normaal wordt het merger protol getekend bij ons op kantoor en drinken we een glas champagne om dit te vieren. Helaas hebben wij de signing ditmaal digitaal vanuit huis gedaan, maar dat maakte het zeker niet een minder heuglijk moment. Dat glas champagne gaan we zeker nog drinken met zijn allen zodra het bod succesvol is afgerond!”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven