‘Gypsy Rose Blanchard’: dader of slachtoffer?

Delen:

The bitch is dead. Zo deelde Gypsy Rose Blanchard op 14 juni 2015 met haar Facebookvrienden dat de daad was verricht: moeder Dee Dee was door 17 messteken om het leven gekomen. De verantwoordelijke? Het vriendje van haar 24-jarige dochter.

Gypsy Rose en Dee Dee waren al sinds de geboorte van Gypsy vaste klant in het ziekenhuis. Haar ziekenhuisdossier loog er niet om. Ze zou onder andere leukemie, astma en een ernstige spierziekte – waardoor ze in een rolstoel moest – hebben gehad. Volgens de moeder kon het zieke meisje niet lopen, amper praten en had ze de hersencapaciteit van een zevenjarige. Dee Dee scheerde dagelijks het hoofd van haar dochter om de buitenwereld te laten geloven dat ze haar haar had verloren door chemotherapie. Foto’s van Gypsy geven dan ook een afschrikwekkend beeld van een doodziek kind, met een liefkozende moeder die alleen maar het beste met haar voor had.

Toch bleek het allemaal anders in elkaar te zitten. Anno 2019 moet Gypsy het doen met oranje overall, maar verder ziet ze er niet anders uit dan elke andere 27-jarige vrouw. De hersencapaciteit van een zevenjarige? Nee hoor. Hoogstens een beschadigde psyche door alle onnodige medicijnen die haar moeder haar toediende en de psychische dwang waaronder ze jaren leefde.

Want Gypsy bleek niet de zieke van de twee. Na Dee Dee’s dood werd vastgesteld, een diagnose die veel te laat kwam, dat zij aan het Münchhausen-by-proxysyndroom leed. Een ziekte waarbij ouders ziektes of verwondingen bij een kind fingeren of verergeren. Een marteling voor het kind: Gypsy wist immers dat ze wel kon lopen, lezen en praten. Maar opstandigheid werd door Dee Dee bestraft. Speelde Gypsy het spelletje niet mee, dan werd ze mishandeld. Er was no way out.

Eindelijk leek er een einde te komen aan de uitzichtloze situatie, toen Gypsy op een christelijke datingsite Nicholas Godejohn ontmoette. Haar eerste liefde, die naar het einde van de wereld zou gaan voor zijn meisje. Zo bleek, toen hij de desbetreffende dag Dee Dee het leven ontnam, en zo een eind maakte aan de jarenlange mishandeling van zijn geliefde. Samen vluchtten ze weg, op zoek naar een beter leven. Deze illusie van een nieuwe start duurde niet lang. Gypsy en Nicholas werden kort hierna opgepakt. In juli 2016 pleitte Gypsy schuldig aan tweedegraads moord, waarvoor ze, dankzij de verzachte omstandigheden van de relatie met haar moeder, tien jaar cel kreeg.

Volgens velen een onbegrijpelijke straf. Een petitie die pleit voor haar vrijspraak heeft binnen een mum van tijd 150.000 handtekeningen verzameld. Wie weet, misschien de volgende zaak waar lawyer-to-be Kim Kardashian zich hard voor kan maken?

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven