Handhaving drugsgebruik op festivals

Delen:

Het festivalseizoen draait op volle toeren, overal in Nederland zijn elk weekend tientallen festivals.  De hele wereld komt hierop af, om een dansje te wagen. Het liefst onder invloed van iets wat op lijst I van de Opiumlijst staat. Als het aan minister Grapperhaus ligt, gaat dit veranderen. Hij wil minder festivals in Nederland omdat het drugsgebruik niet meer te handhaven is.

Festivals worden steeds populairder. Miljoenen mensen bezoeken de bijna duizend festivals in Nederland. Schrappen in het aantal festivals zal geen oplossing zijn voor het drugsgebruik en de drugscriminaliteit. Met een concreet plan komt het kamp van Grapperhaus nog niet: “We moeten het met z’n allen handhaven.” De politie is volgens Grapperhaus ondervertegenwoordigd op festivals. Het inzetten van extra agenten moet voorkomen dat drugs gehandeld en geconsumeerd worden. Het is maar de vraag of dat gaat werken en of je dat überhaupt wilt.

Elk festival heeft zijn eigen beleid omtrent drugsgebruik. Steeds vaker hebben festivals een zero-tolerance beleid. Op andere festivals geldt het gedoogbeleid. Uiteraard worden drugs niet geaccepteerd maar het OM zal niet tot vervolging overgaan als je een gebruikershoeveelheid bezit. Er is alleen geen verschil te zien in het gebruik tussen festivals, ondanks het beleid dat zij voeren. Een zero-tolerance beleid werkt dus niet. Andere aanpakken zijn nodig voor een drugsvrij festival.

Een dagje naar een festival is een dure grap. Tickets gaan al snel richting de € 60 en muntjes zijn per stuk bijna € 4. Als je pech hebt dat je in Groningen woont, moet je ook nog eens flink betalen voor vervoer, aangezien bijna alle festivals in de omgeving van Amsterdam of in Brabant zijn. Als festivalganger kan je wel een boel besparen op consumpties. Een pilletje erin en je hebt veel minder drankjes nodig. Maar een beter alternatief voor drugs zou natuurlijk een drankje voor een eurootje zijn.

Ik ben benieuwd of de minister binnenkort met een uitgewerkt plan komt. Het gaat zeer lastig worden om een concrete oplossing te vinden. Het doel is in ieder geval goed. We gaan het zien of er in 2020 echt wat gaat veranderen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven