Hema: een afgelikte boterham?

Delen:

Iedereen heeft wel een associatie met deze winkel. Of het nou de tompoezen zijn die er regelmatig gehaald worden of de nieuwe schoolspullen vlak voor het schooljaar. De Hema heeft het allemaal. Maar hoe kan het dan dat de Hema de laatste tijd vooral op een negatieve manier op het nieuws is?

In 2007 koopt private equity firma Lion Capital Hema voor ruim €1,1 miljard met als doel het bedrijf uiteindelijk weer met zoveel mogelijk winst te kunnen verkopen, dat de Hema bij dit proces wordt uitgekleed maakt Lion Capital verder niet uit. Op het moment van koop heeft Hema naast velen vestigingen in Nederland ook verschillende vestigingen in België en Duitsland, in totaal bestaat de Hema uit 355 winkels. Lion Capital laat het hier niet bij zitten en zorgt ervoor dat het bedrijf verder groeit. In 2010 weet Lion Capital het aantal winkels uit te breiden tot 530 winkels. Enerzijds gaat het door de overname door Lion Capital dus erg goed met de Hema; het bedrijf groeit immers enorm, maar anderzijds is heeft deze overname ook een grote keerzijde. Het is dan ook vooral de financieringsconstructie die ten grondslag ligt aan deze overname waardoor Hema juist nu zoveel in het nieuws komt.

Tien jaar lang uitgeknepen

De overnamesom in 2007 heeft Hema namelijk grotendeels zelf mogen betalen. De aankoopsom werd namelijk als lening met een hoog rentepercentage op de balans van Hema gezet. Het gevolg hiervan is dan ook een torenhoge schuldenlast. Qua timing had het niet slechter gekund, want in 2008 kwam er ook nog eens de economische crisis bij. Dit in combinatie met nieuwe concurrenten zoals de Action zorgde ervoor dat Hema steeds verder de rode cijfers in dook. Daarnaast heeft Lion Capital zelf ook grote bedragen in het bedrijf gestopt waaronder in 2014 nog een nieuwe aandeelhouderslening van €85 miljoen. Het bedrijf werd onder andere door dit onverkoopbaar en dat is ook terug te zien aan de vergeefse pogingen die gedaan zijn om Hema te verkopen. Tien jaar lang heeft Lion Capital Hema in handen gehad. Tien lange jaren waarin het bedrijf helemaal is uitgeknepen.

Marcel Boekhoorn blijkt uiteindelijk de redder in nood te zijn die Hema uit de klauwen van de Britse private equity firma’s haalt. In 2018 koopt hij de Hema inclusief de schuldenlast van €750 miljoen over van Lion Capital. Grote plannen waaronder de schuldenlast drastisch verlagen waren dan ook beloofd, maar helaas onhaalbaar. Afgelopen maandag is de Hema in handen gekomen van de schuldeisers en dit betekent dan ook dat het hoofdstuk van Marcel Boekhoorn in Hema’s geschiedenis ten einde is gekomen. De vraag die nu overblijft en veel mensen bezighoudt: wie wordt nu de eigenaar van de Hema? De schuldeisers die Hema namelijk in handen hebben gekregen, zijn niet van plan om Hema ook daadwerkelijk te houden. Zij hebben immers een deel van hun vorderingen moeten opgeven in ruil voor de Hema en dit geld willen zij natuurlijk ook weer terugverdienen. Gaat dit een nieuwe kans zijn voor de Hema of zal de volgende eigenaar Hema weer uitknijpen? Wat de geschiedenis van Hema in ieder geval wel aantoont, is de kracht van het merk. Na vele jaren uitgeknepen te zijn, staat Hema nog steeds overeind!

Artikel Trouw, Hema wordt jarenlang uitgeknepen

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven