Henny Sackers over zijn functie als marsleider tijdens de Vierdaagse

Delen:

Henny Sackers

Mr. van de week is hoogleraar sanctierecht Henny Sackers (Radboud Universiteit), die op 16 juli voor de tweede keer als marsleider (bestuursvoorzitter) eindverantwoordelijk is voor de Vierdaagse in Nijmegen. Hij is ook rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Oost-Brabant (strafsector).

Marsleider, dat klinkt nogal militair. Wat houdt uw functie precies in?
De titel ‘marsleider’ wordt sinds mensenheugenis door de deelnemers aan de Vierdaagse gebruikt om de voorzitter van het Vierdaagsebestuur mee aan te duiden. Mogelijk dat in een grijs verleden de marsleider voorop liep met het vaandel, maar dat doe ik beslist niet.

In hoeverre komt uw juridische expertise van pas, bijvoorbeeld in het kader van eventuele aansprakelijkheid bij door hitte onwel geworden deelnemers?
De organisatie van de Vierdaagse is mijn hobby; dat ik de portefeuille juridische zaken behartig volgt uit mijn ‘echte’ werk. En ja, dat komt inderdaad regelmatig van pas.

U staat bekend om uw uitdagende en prikkelende colleges. Trakteerde u in de 25 keer dat u zelf meeliep uw medewandelaars daar ook wel eens op?
Nee, en ik geloof ook niet dat ze dat op prijs hadden gesteld.

Wat is het meest bijzondere dat u hebt meegemaakt tijdens al die keren dat u meedeed aan de Vierdaagse?
Dat een groep Koreaanse deelnemers dacht dat het om een hardloopwedstrijd ging, waarna ze door het hardlopen werden gediskwalificeerd, uit hun hotel de roestvrijstalen melkkannetjes meenamen en daarmee in hun thuisland als ‘prijs’ op de foto gingen met het onderschrift dat ‘Korea de Nijmeegse Vierdaagse had gewonnen’.

In hoeverre leverden uw eigen Vierdaagse-tochten concrete juridische inzichten op?
Ik vrees vrij weinig. Op de stukken waarin het even flink tegenzit is het soms echt nodig ‘de blik op oneindig te zetten en het verstand op nul’.

Wandelen juristen naar uw idee genoeg of zouden ze nog wel een stapje meer mogen zetten?
Wandelen is een uitstekende bezigheid om met elkaar in gesprek te gaan en wat al wandelend waardevolle oplossingen kan opleveren.

Waar houdt u zich op dit moment als hoogleraar zoal mee bezig?
Met de voorbereidingen van het onderwijs in het nieuwe collegejaar en met de tweede druk van mijn boek over de Wet wapens en munitie.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De toekenning van de Universitaire Onderwijsprijs in 2004. Dat was de eerste keer dat die prijs ten deel viel aan een individuele docent van de juridische faculteit.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Zonder twijfel: Geert Corstens, voormalig hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit en oud-president van de Hoge Raad.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Dat ik tot mijn 33e voetbalscheidsrechter ben geweest en zelfs een enkele wedstrijd mocht leiden in het betaalde voetbal.

Welk boek las u het laatst?
‘Passendaele’ van Nick Lloyd over de ‘derde slag om Ieper’ in 1917.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Rogier Hoofs, de hoofdrolspeler uit de vele Vierdaagse-thrillers van de schrijver Rudy Dek.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven