Het aantrekkelijke vennootschapsrecht van Delaware

Delen:

De op een na kleinste Amerikaanse staat, Delaware, was vóór de negentiende eeuw een saai staatje waar weinig gebeurde. De gouverneur kwam met het idee om het vennootschapsrecht te versoepelen om zo ondernemingen te bewegen zich te vestigen in Delaware en de staat bruizender te maken.

De versoepeling ging gepaard met lage administratieve lasten, aantrekkelijke belastingtarieven, hoge privacybescherming van de ondernemingen en geen gedetailleerde vennootschapsrechtelijke voorschriften (zoals wij ze kennen in Nederland), maar alleen dwingendrechtelijke bepalingen ter bescherming van de beleggers.

De aantrekkelijke vennootschapswetgeving heeft ervoor gezorgd dat Delaware is uitgegroeid tot een zakelijke haven voor zowel Amerikaanse als niet-Amerikaanse ondernemingen. Vandaag de dag zijn er meer dan een miljoen ondernemingen (meer dan vijftig procent van de beursgenoteerde bedrijven wereldwijd) gevestigd in Delaware.

De concentratie van (beursgenoteerde) ondernemingen heeft ertoe geleid dat Delaware bekend staat om haar rechtelijke colleges met haar zeer gemotiveerde uitspraken van doorgewinterde rechters, deskundig op het gebied van ondernemingsrechtelijke geschillen en vraagstukken. De uitspraken van de colleges zorgen voor veel en duidelijke jurisprudentie op het gebied van ondernemings- en belastingrecht waardoor de ondernemingen en haar (vele en in ondernemingsrecht gespecialiseerde) juridische adviseurs gedetailleerde richtlijnen hebben waarop ze zich kunnen beroepen.

Slechts het recht van Delaware is van toepassing op de onderneming. De daadwerkelijke activiteiten kunnen en mogen in een andere Amerikaanse staat of zelfs een ander land plaatsvinden.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven