Het leven van een rechtenstudent volgens Elle Woods

Delen:

Een guilty pleasure: ‘een heimelijk pleziertje.’ ‘Iets waaraan je stiekem genoegen beleeft, hoewel je weet dat het eigenlijk niet hoort.’ Het is als rechtenstudent niks om je voor te schamen. Of het nou Suits, How to Get Away with Murder of een andere Netflix-knaller is, elke rechtenstudent heeft wel een serie of film over de advocatenwereld waar hij of zij (stiekem) van geniet.

Nog zo een in het rijtje ‘er klopt geen bal val’: Legally Blonde. Op de middelbare school wist ik het zeker. Ik wilde net als Elle Woods worden. Toen ik begon aan mijn rechtenstudie was ik dan ook teleurgesteld dat rechten studeren niet zo veelbelovend was als de film deed denken. Daarom hier, om de toekomstige rechtenstudenten alvast even voor te bereiden, een lijstje met de facts and fakes van Legally Blonde.

Facts | fakes 1. Taken eerstejaars student

Als onderdeel van Elle Woods’ strafrechtsklas mag zij een zitting bijwonen. En daar blijft het niet bij: ze mag de getuige in het proces ondervragen. Het betreft een van de grootste moordzaken in Amerika, en een eerstejaars mag de enige getuige ondervragen. Wat denk je zelf? Eerstejaarsstudenten doen in dit soort processen hooguit jurisprudentieonderzoek of kijken stukken na.

Facts | fakes 2. Toelatingsvideo

Harvard heeft een van meest prestigieuze rechtsscholen van Amerika. Met een toelatingsgraad van 15% moeten studenten strijden om een plekje te bemachtigen op deze universiteit. Elle Woods pakt het even op een compleet andere manier aan.  Ze wordt toegelaten op basis van een zelf gemonteerde video, waarin ze vertelt over al haar prestaties bij haar studentenvereniging, op haar middelbare school en in haar verdere leven. Alhoewel het zeer vermakelijk is, zet ik zo m’n vraagtekens bij de daadwerkelijke slagingskans van het opsturen van een dergelijke video.

Facts | fakes 3. Verrassingen tijdens zitting

Wanneer Elle de getuige ondervraagt, doet zij dit zo grondig dat mevrouw bekent meer dan een getuige te zijn. Tijdens het ondervragen valt namelijk ineens bij Elle Woods het kwartje. Ze heeft de dader voor zich! Zonder dit soort drastische wendingen zou de film natuurlijk niet zo spannend zijn geweest, maar in het echt gaat het er niet zo aan toe. Dit soort spectaculaire ontdekkingen worden allemaal gedaan voorafgaand aan de zitting. Anders heeft de advocaat wel heel slecht zijn of haar werk gedaan.

Facts | fakes 4. Geen tentamens?

Om nog even met de grootste frustratie van studenten te eindigen: tentamens. Maar Elle Woods lijkt daar geen last van te hebben. Logisch, dat is natuurlijk niet iets wat je in je verhaallijn wilt verwerken. Het geeft alleen wel een vertekend beeld van de realiteit.

Enfin, echt of nep, het blijft heerlijk om weg te zwijmelen bij dit soort foute films of series. Ik zeg: Gewoon blijven genieten, maar neem het met een korreltje zout.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven