De recente aanhouding van Martien R, ook wel ‘de Godfather van Oss’, bevestigt maar weer eens hoe groot Nederland is als speler in de internationale drugshandel. Met Noord-Brabant als dé provincie waar grootschalige drugstransporten en misdaadfamilies orde van de dag zijn geworden. Het duurt niet lang voordat Nederland zich in het rijtje kan voegen tussen andere ‘narco staten’ als Mexico en Colombia.
De onlangs opgepakte Martien R. is een van de vele drugshandelaren die afkomstig is uit Brabant. Zijn bijnaam, ‘de Godfather van Oss’, laat zien dat de drugshandel ook in ons land alom aanwezig is. Tijdens diverse invallen zijn er onder meer chemicaliën, zware automatische wapens, granaten én grote partijen harddrugs in beslag genomen. De pillen worden vooral gemaakt in de verschillende drugslabs op het platteland in Brabant en Limburg. Dit gaat niet zonder gevaar, met regelmaat komt het voor dat er een drugslab ontploft of dat er doden vallen bij het produceren van de drugs. Hoe kan het zo zijn dat het zuiden van ons land zo’n grote speler is geworden binnen de illegale drugshandel?
Het ‘Goud van het Zuiden’
Veel mensen zijn verrast wanneer zij horen dat Nederland een van de grootste ‘narco staten’ is van dit moment. De XTC-handel is op dit moment enorm groot, vooral in de zuidelijke provincies van ons land wordt er veel drugs geproduceerd. In 2017 is er voor bijna 20 miljard euro aan synthetische drugs geproduceerd en verhandeld. Deze pillen, speed en MDM-kristallen gaan voornamelijk naar onze buurlanden. Maar het OM denkt dat er ook exportlijnen liggen naar Zuid-Amerika. De drugs wordt steeds populairder onder de jongeren die van uitgaan houden. Het is zelfs zo normaal dat een pilletje op een festival niet meer als raar wordt gezien.
De reden voor de populariteit rondom de productie van synthetische drugs is met name het feit dat hier enorm veel geld mee te verdienen valt. Voor het persen van een pil is een drugsproducent gemiddeld 50 cent kwijt. Deze pil kan vervolgens verkocht worden voor ruim 5 euro per stuk, soms zelfs meer als het gaat om een pil met een hogere dosering. Bij de drugshandel in bijvoorbeeld cocaïne of heroïne liggen deze winstmarges aanzienlijk lager voor de producten en dealers. Deze drugs moet immers eerst van Colombia, Iran of Afghanistan naar ons land verscheept worden. Door de vele tussenschakels loopt de prijs aanzienlijk op. Tegen de tijd dat de drugs in ons land aankomt is er al een hoop winst verloren gegaan. Zolang de vraag blijft stijgen en er geen gepaste actie ondernomen wordt om de drugscriminaliteit een halt toe te roepen zal Nederland alsmaar blijven stijgen op de criminele ranglijsten. Als land moeten wij ons goed achter de oren krabben en vragen of we hier wel op zitten te wachten.