Hipster Aussies met hun kentekens

Delen:

beeld: Depositphotos

De emoji-gekte is een nieuw dimensie ingeslagen. Het is in Queensland (Australië) vanaf 1 maart toegestaan om een geel rondje naast je kenteken te plaatsen. Noem het hip, noem het suf; een mening heb je in ieder geval. Willen wij dit ook in Nederland/Europa? En is er more than meets the eye als het aankomt op kentekenplaten?

Wacht even… watte?

In Queensland was het al langer mogelijk om een gepersonaliseerde kenteken te hebben met je eigen tekst. De enige eis is het hebben van twee cijfers en drie letters in willekeurige volgorde. Dit kenteken kun je vervolgens bestellen bij een bedrijf dat samenwerkt met de overheid van Queensland. De prijs? ‘slechts’ 475 Australische dollars (295 euro).

Dat wil ik ook!

Nederland is niet bepaald gediend van ijdelheid, dus buiten verhuizen heb je weinig opties om iets anders te krijgen dan een gele bord met zwarte tekst. Er gelden namelijk heel veel regels vanuit de overheid, die deels voortvloeien uit Europese wetgeving of internationale verdragen. Maar natuurlijk mag je allerlei stickers plakken op je bumper plakken naar hartelust (zolang deze niet aanzetten tot haat of geweld). Voor persoonlijke platen hoef je ook niet zo ver te gaan als naar Queensland; in België zijn persoonlijke platen ook toegestaan.

Helaas pindakaas

Het emoji-feest zal dus niet in de nabije toekomst overwaaien naar Nederland. Wel ben ik onder de indruk geraakt van de strenge regels omtrent kentekenplaten. De dunste details zijn in deze regels uitgewerkt: van alle afmetingen van de platen tot aan de lettertype en codereeksen die van toepassing zijn op verschillende soorten voertuigen. Opvallend wel is dat Caribisch Nederland niet meedoet aan de strenge regels van het Europese deel van Nederland.

Over kentekens gesproken

Het kenteken is eigenlijk een soort code. Kentekens beginnend met CD zijn bijvoorbeeld bestemd voor voertuigen van diplomaten. De beginletters AA zijn bestemd voor voertuigen van het koninklijk huis. Als je ooit een wagen ziet met CDJ op de kentekenplaat weet je dat iemand in die auto werk verricht voor het Internationaal Gerechtshof.

Daarnaast zegt de kleur van het kenteken ook wat. Geel is standaard, maar zoals je waarschijnlijk al weet zijn er witte platen voor aanhangers, blauwe voor taxi’s, groene voor handelaren en zwarte voor old-timers.

Ook kun je afleiden hoe nieuw of oud voertuigen zijn als je kijkt naar de code (het uitleggen daarvan wordt iets te technisch). Soms zie je ook de cijfer 1 of 2 staan boven het eerste streepje; dat zegt hoe vaak het kentekenplaat is gestolen of kwijt is geraakt.

Al met al kun je dus aardig wat te weten komen over een voertuig door te kijken naar het kenteken. Maarja, daarmee is nog niet gezegd wat de favoriete emoji is van de bestuurder…

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven