Hoe is de cosmetische chirurgie tot nu toe geregeld?

Delen:

Een spuitje hier, een fillertje daar. Het is tegenwoordig niks raars. Cosmetische ingrepen zijn vandaag de dag bijna net zo normaal als brood halen bij de bakker. Maar is het wel zo veilig allemaal? Wie mag de behandelingen eigenlijk uitvoeren?

Zoals je af en toe voorbij ziet komen gaan de cosmetische ingrepen helaas niet altijd geheel zonder risico.
Een recente zaak bevestigde dit maar weer. Zo liet een mevrouw zich halverwege 2019 bij een tandarts in ‘t Gooi helpen tegen hangende oogleden. Door deze behandeling heeft zij ernstige gezichtsschade opgelopen.

Rechtsonzekerheid

De mevrouw spande een rechtszaak aan tegen de desbetreffende kliniek. Het regionaal tuchtcollege van de gemeente Amsterdam oordeelde hierover dat de tandarts niet bevoegd was om deze ingreep uit te voeren, omdat het gezicht geen tandheelkundig doel dient. De tuchtrechter oordeelde dat behandelaars bevoegd én bekwaam moeten zijn. Dit betekent dat de behandelaars naast een BIG-registratie (Beroepen in de individuele gezondheidszorg) ook moet handelen binnen zijn deskundigengebied. Dat betekent in deze zaak dus dat de tandarts niet bevoegd is om lippen en andere gezichtsdelen te injecteren met botox of fillers omdat het geen tandheelkunde betreft.

Om deze rechtsonzekerheid in de toekomst tegen te gaan heeft de raad van bestuur van het Zorginstituut van Nederland (het orgaan dat toeziet op het recht op zorg) besloten om over te gaan op het Kwaliteitskader Cosmetische geneeskunde. Dit kader gaat landelijke afspraken met betrekking tot de cosmetische geneeskunde vastleggen. Hierin zal komen te staan welke arts bevoegd is om bepaalde behandelingen uit te voeren.

Er kan gezegd worden dat het invoeren van het kwaliteitskader bijdraagt aan de zekerheid voor zowel de verschillende artsen als de patiënten. Het wordt makkelijker voor de patiënt om zelf kennis over de artsen te vergaren. Zo kan hij/zij zelf een verantwoorde keuze maken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven