‘Hoe kun je nu de moordenaar van een collega verdedigen?’

Delen:

Woensdag 18 september 2019 zal de geschiedenis ingaan als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse rechtsstaat. Strafrechtadvocaat Derk Wiersum wordt op klaarlichte dag voor zijn huis doodgeschoten. Een kleine twee weken later wordt er een verdachte opgepakt.

Misdaadverslaggever Jan Meeus omschrijft in een podcast bij NRC Vandaag dat er voor de zoveelste keer een grens is overschreden. Het is de eerste keer dat er in Nederland een advocaat wordt doodgeschoten puur vanwege het feit dat hij een bepaalde (kroon)getuige bijstaat. Buiten het verdriet voor nabestaanden, roept het ook verschillende vragen op bij het proces tegen de aangehouden verdachte Badr K. Wie gaat Badr K. bijvoorbeeld bijstaan? In oktober maakte het kantoor Anker & Anker bekend dat zij deze bijstand gaan verlenen aan de Badr K. “Hoe kun je nu de moordenaar van een collega verdedigen?” of: “Makkelijke naamsbekendheid voor het kantoor” waren reacties die ik op social media veelvuldig voorbij zag komen, maar zeker niet had verwacht.

Nieuwe factor bij afweging aannemen zaak: angst

Het Friese advocatenkantoor Anker & Anker staat bekend om het feit dat ze complexe zaken oppakken, ongeacht de publieke opinie. In een interview met RTL Z geeft Wim Anker aan dat hij vooraf het liefst “met 3-0 achterstaat.” Daarvan word je scherp, strijdlustig en creatief. Zolang er tijd voor is, verdedigt het kantoor iedereen. Er wordt bij het aannemen van zaken niet gekeken naar de ernst van de feiten, niet naar de aard van de feiten en niet naar de persoon van de verdachte. Sinds die ‘inktzwarte dag’ is er volgens Anker echter wel een nieuwe factor bijgekomen in de afweging bij het aannemen van zaken: angst. Uiteraard moest er bij Anker & Anker op kantoor veelvuldig overlegd worden over de keuze om Badr. K al dan niet te verdedigen. Badr K. was namelijk degene die contact opnam met het kantoor. Zelfs in dit extreme geval heeft het kantoor besloten om de verdachte bij te staan. Dit zal gebeuren door Tjalling van der Goot. Van der Goot heeft vaker mensen bijgestaan die bij het grote publiek op weinig sympathie konden rekenen. Onder andere Robert M. en Sander V. (moordenaar Milly Boele) zijn in het verleden door hem bijgestaan.

Juist in een democratische rechtstaat stelt het kantoor Anker & Anker dat het belang van een advocaat wezenlijk is. Het is essentieel dat rechtshulp aan iedere verdachte gegarandeerd blijft. Een gevolg van de moord op Derk Wiersum zou kunnen zijn dat advocaten wijken vanwege dreiging, druk of geweld. Daarom is het in mijn optiek juíst belangrijk dat er een kantoor is dat op deze manier omgaat met heftige, spraakmakende zaken. Een gevoel van onderdrukking en angst moeten niet thuishoren in de (strafrecht)advocatuur.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven