Hoge Raad: Rookruimtes definitief verboden in de horeca

Delen:

Uit een uitspraak van de Hoge Raad op 27 september 2019 volgt dat rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden definitief verboden zijn. Dit betekent dus dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is.

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van de rokers. In 2000 rookte 27,3% van de bevolking dagelijks, in 2017 rookt nog maar 17,2% van de Nederlandse bevolking dagelijks (dit blijkt uit cijfers van de Gezondheidsenquête/Leeftijdsmonitor CBS). Deze significante daling heeft er natuurlijk ook mee te maken dat roken op veel minder plekken mogelijk is. Sinds 1 juli 2008 geldt er namelijk in Nederland een rookverbod in alle openbare gelegenheden. Niet alleen het roken zelf maar ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De voornaamste redenen voor het rookverbod in openbare ruimtes zijn dan ook de bescherming van mensen tegen kanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen, het omlaag brengen van het aantal rokers en de inperking van rookoverlast. Wel was er de mogelijkheid om een rookruimte te creëren, deze rookruimte moest afgesloten zijn en het personeel mocht er niet bedienen.

Belangenvereniging van Nederlandse niet-rokers, Clean Air Nederland (CAN), spande een procedure aan tegen de Staat. Zij wilden van de rookruimtes af. Volgens CAN is de rookruimte in strijd met de ‘Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik’ (het WHO-Kaderverdrag). Dit verdrag is mede door Nederland ondertekend. Uit het WHO-Kaderverdrag volgt dat effectieve maatregelen genomen moeten worden om blootstelling aan tabaksrook in openbare gebouwen te voorkomen. In februari van dit jaar is CAN in het gelijk gesteld. De Nederlandse staat ging daarop in cassatie. De Hoge Raad kwam op 27 september van dit jaar met de uitspraak: rookruimtes in restaurants , cafés en andere horecagelegenheden zijn definitief verboden.

Koninklijk Horeca Nederland is van mening dat de uitspraak een ‘klap in het gezicht voor horecaondernemers’ is. Nederland telt inmiddels maar liefst tussen de 5.550 en 7.500 rookruimtes in horecagelegenheden, de gemiddelde investering per rookruimte bedraag 12.500 euro. Het gaat horecaondernemers veel geld kosten aangezien zij verplicht worden hun zaak te verbouwen. Staatssecretaris Blokhuis en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan over de gevolgen van de uitspraak en de handhaving ervan in overleg. De staatssecretaris verwacht dat hij rond half oktober 2019 meer informatie omtrent de handhaving van de uitspraak kan verschaffen.

De plekken waar mensen kunnen roken worden steeds beperkter. Door de rookruimtes te sluiten wordt het probleem naar buiten verplaatst. Zodra buiten massaal wordt gerookt creëer je overlast voor de buurt. Voor nu blijft roken op de terrassen toegestaan, maar hoe lang blijft dit nog duren?

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven