Huisarts uit Winterswijk geeft advocaten tips over vechtscheidingen

Huisarts Arjen van de Linde uit Winterswijk heeft voor advocaten en jeugdhulpverleners een cursus ontwikkeld over omgaan met vechtscheidingen. Hij heeft de cursus gegeven aan een groep van twintig advocaten uit de wijde omgeving. Binnenkort staat een vernieuwde versie van de cursus op stapel.

Delen:

Arjen van de Linde-a25d1864
Arjen van de Linde

De huisarts, werkzaam in groepspraktijk Boer Balink, kwam op het idee omdat hij tijdens zijn eigen vechtscheiding ondervond dat de begeleiding door Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtbank tekortschoot. Ook krijgt hij in zijn praktijk per jaar een of twee keer te maken met gezinnen die vastlopen door een vechtscheiding. Van de Linde heeft de cursus opgezet samen met psycholoog Ruud Storck, ook werkzaam bij de huisartsenpraktijk.

Omgang en gezag

De huisarts herkent zich in het verhaal van de rechter Nathalie van Waterschoot, die in mei in een interview in Mr. en op Mr. Online vertelde dat ze haar vertrouwen in de rechtspraak tijdelijk was verloren door procedures over omgang en gezag van haar twee kinderen. Van Waterschoot ervoer gedwongen mediation als psychische mishandeling en zegt dat de waarheidsvinding en verslaglegging ver onder de maat zijn bij de instanties in de jeugdzorg en jeugdbescherming.

“Ik herkende haar onmacht als burger/lotgenoot, maar ook als professional,” zegt Van de Linde. “Het is al moeilijk om gehoord te worden, en als je wel gehoord wordt, zijn de acties onvoldoende. Besluiten en adviezen van instanties zijn niet goed onderbouwd, en lijken vooral gericht op het beschermen van de eigen organisatie. Mensen bij Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming worden soms teruggefloten door een meerdere die geen zin heeft in gedoe.”

Ouderverstoting

Volgens Van de Linde ontbreekt het rechters vaak aan feitenkennis: “Ze gaan af op het oordeel van Raad voor de Kinderbescherming en toetsen onvoldoende.”
Hij dacht: “Dit moet beter kunnen.” De cursus richt zich vooral op ouderverstoring en communicatie. “Ouderverstoting wordt in Nederland nog niet zo erkend,” verklaart hij. “Het brengt veel schade toe aan de kinderen, maar de jeugdzorg neemt het nog niet zo serieus.”

De cursus besteedt veel aandacht aan communicatie over persoonlijkheidsstoornissen die van invloed kunnen zijn op het echtscheidingsproces. Van de Linde verwijst naar onderzoek in de VS waaruit blijkt dat in 70 procent van alle langdurige scheidingen sprake is van een persoonlijkheidsstoornissen. “Welke alarmsignalen kun je oppikken? Als je twee volledig tegengestelde verhalen hebt, kun je makkelijk roepen ‘Waar rook is vuur’ en ‘De waarheid zal wal in het midden liggen’. Maar je kunt ook proberen erachter te komen wat er precies gezegd wordt.”

Verder onderzoek

Hij vervolgt: “Advocaten kunnen in de communicatie al veel oppikken, met name hoe kinderen communiceren. Om advocaten en andere hulpverleners te helpen, hebben we een vragenlijst opgesteld aan de hand waarvan je simpel kunt nagaan of er iets aan de hand is. De advocaat kan dan zo nodig om verder onderzoek vragen.”

De huisarts kwam met advocaten in contact via de Orde van Advocaten. Ook met de specialisatievereniging van familierechtadvocaten vFas heeft Van de Linde gesproken. Volgens hem richten sommige advocaten zich nog te veel op de belangen van hun cliënt, en te weinig op de positie van de kinderen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven