‘Ik heb niets tegen homo’s, zolang ze maar normaal doen’

Delen:

Ben je lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of ben je een intersekse persoon? Dan kan het zijn dat jij je tot op de dag van vandaag nog steeds regelmatig gediscrimineerd voelt. Het COC, de organisatie die sinds 1946 opkomst voor de rechten van homoseksuelen, wil hier verandering in brengen.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking accepteert de LHBTI’ers wel, zolang ze maar normaal doen… Pride Amsterdam stond in juli 2019 helemaal in het teken van helden. Dit om aan te geven dat iedereen een held is, de heteroseksuelen, maar ook zeker de mensen die tot de LHBTI-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse persoon) behoren. Al sinds 1977 is er een aparte dag om heel Nederland ervan bewust te maken dat homoseksualiteit bestaat en dat het de normaalste zaak van de wereld is. Maar wat is normaal? In Nederland zie je zeker de tolerantie enerzijds maar tegelijk ook een drang naar hokjes, naar wat ‘normaal’ is met betrekking tot het gedrag van mannen en vrouwen.

In 2019 zijn er maar liefst zeventig landen waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is, in ten minste 6 landen kun je zelfs ter dood (!) veroordeeld worden. Maar 26 landen hebben het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend en in maar negen landen zijn LHBTI-rechten opgenomen in de grondwet. Het COC wil dat Nederland het tiende land wordt waar deze rechten in de grondwet worden opgenomen. Het eerste artikel van de Nederlandse grondwet verbiedt discriminatie op grond van bijvoorbeeld godsdienst, ras en geslacht. In de laatste zin van dit artikel wordt discriminatie ‘op welke grond dan ook’ verboden, hier moeten de LHBTI’ers het maar mee doen. Daar moet volgens het COC verandering in komen.

In 2017 werd door acht politieke partijen het ‘Regenboog Stembusakkoord’ ondertekend, waarin afspraken waren vastgelegd over de emancipatie van de LHBTI-mensen. Een van die belangrijkste afspraken was het aanpassen van artikel 1 van de Grondwet naar het expliciet benoemen van de discriminatie van LHBTI’ers. D66-Kamerlid Bergkamp liet onlangs weten dat de stukken voor de wetswijziging zijn aangeleverd bij de griffier. Het is nu afwachten hoe de behandeling van de wetswijziging verder verloopt in de Tweede Kamer. De COC is van mening dat het nu echt tijd wordt dat Den Haag de daad bij het woord gaat voegen.

Het komt er dus op neer dat de LHBTI’ers nog steeds niet expliciet mogen en kunnen uitdragen wie zij zijn en willen zijn. Zodra artikel 1 van de Grondwet wordt aangepast, zal men zich meer bewust worden van wat ze wel en niet kunnen zeggen. Dat zou weer een grote stap zijn richting de normalisatie van de LHBTI’ers, iedereen is gelijk ongeacht of ze ‘normaal’ doen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven