Ilse van Ast (Bosma | van Ast vastgoedadvocaten) naar college met schoonmoeder

Delen:

Ilse van Alst 'toen'

Ilse van Ast is advocaat én is initiatiefnemer en bestuurslid van de recent gestarte kinderkookschool ‘Fikks’ in Friesland. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Ilse van Ast (36) studeerde van 2002-2007 aan de Rijkuniversiteit Groningen en studeerde af op Privaatrecht. Nu, alweer heel wat jaartjes later, werkt zij als advocaat-partner bij Bosma | van Ast vastgoedadvocaten in Heerenveen.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Tijdens mijn studie werkte ik al. Dat betekende dat ik vier dagen in de week werkte en daarnaast één dag en drie avonden college/werkgroepen volgde. Na een lange werkdag moest ik dan nog tot 22 uur in de collegebanken zitten. Wanneer docenten er dan ’s avonds  – vaak ook al een lange dag achter de rug –  met moeite een boeiend verhaal uit persten,  had ik het wel eens lastig om mijn ogen open te houden. Daar heb ik dus niet de beste herinneringen aan.

Mijn studie volgde ik met mijn toenmalige vriend en zijn moeder (dus mijn toenmalige schoonmoeder). Die combinatie was opmerkelijk en zo waren wij dan ook bekend bij docenten. Naast het feit dat mijn schoonmoeder altijd heerlijke maaltijden kookte, die we dan onderweg naar college (van Heerenveen naar Groningen) aten, kon zij – want alle tijd van de wereld – ook uitmuntende samenvattingen schrijven. Daar heb ik goede herinneringen aan.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Het meest interessante vak vond ik rechtssociologie. De wisselwerking tussen het recht en de samenleving (ook door de tijd heen) boeide (en boeit) mij enorm. Het minst interessante vak vond ik het bestuursrecht. Ik had niet zo veel op met de systematiek. En nu nog steeds niet. Dat is wel eens lastig wanneer je een kantoor hebt dat zich specifiek richt op het vastgoedrecht. Gelukkig werken wij samen met mensen die zich wel op dit vakgebied hebben bekwaamd.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik houd ervan als mensen gepassioneerd kunnen vertellen over hun vak. Mensen met passie kunnen een vuurtje aanwakkeren bij anderen. Ik vond de rechtenstudie een vrij ‘droge’ studie en ben – heel eerlijk – niet bijzonder geïnspireerd door de docenten. Al moet ik zeggen dat professor Lokin wel prachtig kon vertellen. Dat heeft er echter niet toe geleid dat ik mij ben gaan bekwamen in het Romeins recht. Daarentegen heeft de laat Romeinse keuken wel mijn liefde gekregen.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Misschien nog een studie ernaast. Ik had ook wel architect willen worden.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Probeer je nooit beperkt te voelen in de dingen die je wilt doen. Als je straks bent afgestudeerd en – hopelijk –  een baan vindt, onthoud dan dat je meer bent dan alleen maar de baan die je uitoefent. Waarschijnlijk zal je werk een grote rol gaan spelen in je leven, maar dat betekent niet dat jij je werk bent. Dus word je bijvoorbeeld advocaat (zoals ik), dan betekent dat niet dat je daarnaast niet nog andere dingen kunt doen waar je (ook) energie van krijgt. Open een kookschool, of ontwikkel dat digitale platform (zoals ik). Je hebt waarschijnlijk niet één maar vele talenten, zet ze in. Als je ergens een vuurtje voelt branden, doe er dan wat mee en laat je niet afleiden door het verwachtingspatroon dat anderen van je hebben.

Ilse van Ast is deze week ook Mr. van de week. Lees het interview hier.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven