‘Ineens was ik geen student meer, maar gewoon werkloos’

Delen:

Lisa-Marie Komp 'toen'

Toen Lisa-Marie Komp (Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers) geslaagd was voor haar masterscriptie, realiseerde zij zich dat haar studietijd voorbij was. “Ineens was ik geen student meer, maar gewoon werkloos. Gelukkig niet voor heel lang; al gauw begon ik met een promotieonderzoek en daarna als advocaat.”

Lisa-Marie Komp (32) studeerde van 2006 tot 2012 Nederlands en internationaal recht aan vijf verschillende universiteiten. Nu werkt zij als advocaat bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers in Amsterdam en procedeert zij in zaken over (internationale) mensenrechten.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik ben tijdens mijn studie veel verhuisd. Ik begon aan de Universiteit Leiden en heb gedurende mijn bachelor een half jaar in Bilbao, Spanje, gestudeerd en een half jaar in Sydney, Australië. Daarna heb ik een master in Maastricht gedaan en een in Toulouse, Frankrijk. Mijn beste herinnering is het ontmoeten van nieuwe mensen en mijn weg vinden in een nieuwe stad. Dat was telkens een avontuur.En de ervaring heeft mijn horizon verbreed door de nieuwe culturen die ik leerde kennen en de leuke mensen die ik ontmoette. Slechte herinneringen heb ik eigenlijk niet aan mijn studie, ik zou het zo over doen!

Wat was uw meest en minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak was eigenlijk alles wat te maken had met internationale samenwerking en mensenrechten. Ik hou van reizen en nieuwe culturen leren kennen, zodat ook het idee van samenwerking tussen Staten mij aansprak. Romeins recht daarentegen vond ik droog, daar had ik niets mee. Maar ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die het hierover niet met mij eens zijn.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Dat is de promotor van mijn PhD, Thomas Spijkerboer. Hij weet creativiteit en gedegen juridisch wetenschappelijke methodiek op briljante wijze te combineren. Daarnaast heeft hij mij veel zelfvertrouwen gegeven en daarmee de kracht om in mijzelf te geloven en mijn promotieonderzoek af te ronden. Daar ben ik hem dankbaar voor.

Lisa-Marie Komp ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Tijdens mijn schooltijd heb ik meegedaan aan Model United Nations-conferenties, waarin jongeren de Verenigde Naties naspelen. Dat wordt ook voor studenten georganiseerd. Het is een mooie kans om mensen uit verschillende landen te leren kennen, organisatieskills te ontwikkelen en te leren spreken in het openbaar. Dit soort conferenties of moot courts zouden in geen rechtenstudie mogen ontbreken.

Daarnaast vind ik de sfeer op een universiteit heel belangrijk. Mijn ervaring is dat studeren veel leuker en zinvoller is in een omgeving waarin men wordt aangespoord om kritisch te denken en verder te gaan dan de voorgeschreven lesstof. Dat kan alleen in een omgeving waar het oké is om fouten te maken.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Geniet van deze periode waarin je de vrijheid hebt om je voluit te ontwikkelen en – een beetje cheesy – reach for the stars! Iedereen heeft een droom, een passie, een doel. Ga ervoor! Als je het niet probeert gaat het hoe dan ook niet lukken.

Lisa-Marie Komp is deze week ook Mr. van de week op mr-online.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven